Dr Kon: “Zašto smo promenili stav o maskama? Ukoliko svi nose masku…”

1
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba, oglasio se na svom Fejsbuk nalogu, sa kog od početka epidemije u Srbiji često šalje poruke građanima.

Ovoga puta je govorio o dilemi građana zašto je Krizni štab promenio stav o maskama.

“Menjanje stavova o maskama posledica su najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti suzbijanja pandemije tamo gde se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gde se ne koriste. Stav SZO na početku pandemije je bio da ima smisla da masku koristi samo zaražena osoba kako bi sprečila prenos infekcije. Danas se govori da ukoliko svi nose maske i drže distancu zaštita je blizu 99%. Ukoliko nosi samo jedan zaštita za njega je oko 30% ako ostali ne nose”, poručio je doktor Kon.

On je i u svojim prethodnim porukama pozivao građane da budu disciplinovani i obavezno nose maske.

1 KOMENTAR

  1. “Menjanje stavova o maskama posledica su najnovijih istraživanja, a posebno nedvosmislenih razlika u uspešnosti suzbijanja pandemije tamo gde se maske masovno koriste u odnosu na zemlje gde se ne koriste.” Не знам ни за једну земљу где се маске не користе, али знам да данас ти у Кину (која пријављује двадесетак случајева заразе дневно) не можеш да уђеш као у Србију.

Comments are closed.