Dr Kon: “Vrlo dobro slušam šta kaže Vesić, ali mi danima upozoravamo, tražili smo sednicu Kriznog štaba…”

0
Foto Igor Pavićević

(Beta) – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da je medicinski deo Kriznog štaba tražio njegovu sednicu, koja bi trebalo da se održi u sredu, navodeći da danima u javnosti upozoravaju da je potrebno pooštravanje mera.

“Policijski čas je prošla tema i neće biti na dnevnom redu sednice ali je tema dužina radnog vremena”, rekao je Kon, za Radio televiziju Srbiju, mada nije precizirao na koje bi se to objekte odnosilo, ali da će se raspavljati šta je najpovoljnije rešenje i za Beograd i za Srbiju.

Kako je rekao, “vrlo dobro sluša šta kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ali mora da se čuje i druga strana”.

On je istakao da je medicinski deo Kriznog štaba “ušančen u svom zahtevu da se ne sme dozvoliti naglo povećanje broja novozareženih”.

Kako je naveo, bolnice se pune i ako se tako nastavi zdravstveni radnici neće moći fizički da izdrže toliko posla.

“Videli smo da su vikendi i produženi vikendi udarni dani, kao i da okupljanja, bilo pozitivna ili neka druga, povećavaju rizik od oboljevanja”, rekao je Kon.

On je rekao i da se u srednjim školama, na primer u Beogradu, registruje više oboljevanje kod srednjoškolaca nego ranije ali su brojevi i dalje vrlo mali.

“Međutim imamo iskustva drugih zemalja da je to naglo krenulo. Pa i ovde u Vranju da je to naglo krenulo kod srednjoškolaca”, rekao je Kon navodeći da će morati da se raspravlja o on lajn nastavi.