Dr Kon: Virus se ne očekuje u junu, ali i dalje postoji. Otvorili smo frizerske salone, pa vidimo da se ništa nije dogodilo…

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Epidemiolog doktor Predrag Kon izjavio je da je Srbija ušla u desetu nedelju epidemije koronavirusa kada se može očekivati da se epidemijska krivulja spusti i na jedan odsto.

“U junu se ne očekuje prisustvo virusa u cirkulaciji. Ono što je činjenica jeste da on i dalje postoji, ali podsećam da su od 27. aprila počela popuštanja. U prvoj nedelji smo imali kozmetičke salone, teretane, frizerske salone, ništa se nije dogodilo, aktivnost i dalje slabi što je dobro”, rekao je Kon za TV Pink.

Kako je rekao, sledeće nedelje uključili su se i kafići i restorani, a zatim i gradski prevoz, pa dodaje da ćemo tek da vidimo kakav će odjek to da ima, ali i kako će odjeknuti i polazak dece u vrtiće.

“Ovo je sve pod kontrolom, bitno je da se preduzimaju mere i da se koriste na pravi način, ali i da se vraćamo u život jer je i to jako važno”, rekao je Kon.

Kako kaže, roditelji koji će slati decu u vrtiće smatra da će dobiti dobre savete od onih koji neposredno rade sa njima.

“Vaspitačice su spremne potpuno i imaju iskustva, bilo je razgovora da se deca i pripreme, ne očekujem bilo kakve probleme, ali, tu smo da ukoliko bilo šta čujemo da reagujemo. Ne očekujem da će virus na bilo koji način da se dodatno aktivira”, rekao je Kon.

Govoreći o otvaranju studentskih domova, Kon je rekao to jesu mesta gde može doći do zaražavanja ali dodaje i da iako dođe do toga, u toj populaciji očekuju se blaži oblici oboljevanja nego kod ostalih.

“Što pre treba da se jave ukoliko nešto osete kako bi se što pre izolovali”, rekao je Kon.

Kon je istakao da za hronične bolesnike i one preko 65 godina, nije još preporučljivo da koriste gradski prevoz.

Govoreći o porastu broja novozaraženih u Kini i Južnoj Koreji, Kon je rekao da osim sporadičnih slučajeva, mogu i dalje da se dešavaju manje epidemije.

“Nije nemoguće da virus negde uđe i da se zaraze osetljive osobe. Vrlo je važno da svako ko ima neku tegobu odmah da reaguje”, rekao je Kon.