Dr Kon: Virus je probio barijere, ali zdravstveni sistem nije pred pucanjem…

0
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je koronavirus “probio barijere” u Srbiji i da je postalo nemoguće pratiti sve kontakte, zbog čega je “prepušteno savesti da se svakome ko je bio u kontaktu sa zaraženim kaže da prati svoje zdravstveno stanje i ako se pojave simptomi da odmah prijavi”.

Kon je televiziji Hepi izjavio da su ranije kontaktima pozitivnih na koronavirus davana rešenja o samoizolaciji, a da su u vanrednom stanju praćeni i od policije da li ta rešenja poštuju, ali da to više nije moguće.

“To postaje nemoguće, barijera je probijena”, rekao je Kon i dodao da se u vezi samoizolacije javljaju i drugi problemi, jer to znači da ta osoba ne može da radi određeno vreme, a nema papira koji to potvrđuju za poslodavca.

Kon je naveo da zdravstveni sistem u Srbiji nije “pred pucanjem”, ali da bi bio da nema kovid ambulanti i stalnog formiranja novih kovid bolnica.

On je rekao da je bilo slučajeva da neki pacijent dva puta oboli od koronavirusa ali da su to izuzetno retki slučajevi.

Prema njegovim rečima, u borbi sa epidemijom koronavirusa potrebna je “totalna istrajnost” u primenjivanju preventivnih mera, držanja fizičke distance, nošenja maski i često pranje ruku.

“Totalna istrajnost u svemu tome nije laka ali je mnogo lakše nego što posledice mogu da budu”, rekao je Kon.

(Beta)