Dr Kon: Verovatno je sada daleko veći broj imun na virus, približavamo se 10 odsto…

0
screenshot N1

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da ne postoji najbolja vakcina – ili je registrovana i za upotrebu ili nije, kao i da su naše norme stroge – da se mora završiti četvrta faza ispitivanja, tako da bismo mogli još pola godine čekati na nju.

Član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da je suština u tome što je svako od nas je bio u kontaktu, a da nije bio svestan, pa bi svako mogao da bude u samoizolaciji.

Doktor Kon je ponovio da je probijena epidemiološka barijera, gde su kontrolisani kontakti a sada to to zavisi od svakog pojedinca.

“Verovatno je daleko veći broj imuno od provobitnog testiranja, procenjivanja odoka nije prihvatljivo”, rekao je dr Kon.

Istakao je da ćemo imati konkretnije podatke, sada je 6,4 odsto, i približavamo se 10 odsto, jer imamo veliki broj onih koji nisu imuni.

Govoreći o oksfordskoj vakcini, gde je završena treća faza testiranja, Kon kaže da se vest najavljuje unapred pre Evropske medicinske agencije.

Osvrćući se na to koliko smo daleko od te vakcine, Kon kaže da su naše norme stroge – da se mora završiti četvrta faza, tako da možemo još pola godine čekati na nju.

“Da li bi i mogli doći do te vakcine, znamo da smo neka sredstva uložili u otkrivanje nove vakcine, sada Agencija za lekove da prati situaciju”, ukazuje Kon.

Odgovarajući na pitanje, na osnovu čega će se doneti odluka o tome koja je vakcina najbolja, epidemiolog Kon kaže da ne postoji najbolja vakcina – ili je registrovana za upotrebu ili nije.

“Svaka vakcina može da bude umrtvljena, da koristi delove mikororgaizma, sve su različite, bilo koja da postane zvanična – bilo koja je bezbedna za upotrebu”, istakao je Kon.

Prema njegovim rečima, jedino što može da se prati je kolika je efikasnost ispoljena, da li reaguje stvaranjem antitela i koliko štiti od bolesti.

Govoreći o tome koliko će vakcina da štiti, Kon kaže da nije govorio da je pitanje antitela diskutabilno, već se pojavljuju pojedinačni slučajevi da se javljaju reinfekcije.

“To je mali broj, uglavnom se smatra da je do 18 meseci zaštita, to će se ispitivati i to će imti uticaja na vakcvinaciju”, rekao je Kon.

Velika većina građana poštuje mere. Suština je da ne smeju da rade kafići posle 23 sata. Ta odluka mora da se poštuje, izričit je Kon.

Član Kriznog štaba kaže da kazne nisu naivne kada su ugostitelji u pitanju, ako to ne kontrolišu onda namerno to rade.

Ukazuje da smo imali susret sa virusim gde je bilo potpuno nejasno kako će to da se odvija i da je tada bio stav SZO da maska štiti 30 odsto.

“Znalo se da ako maske nose bolesni – zaštita je 95 odsto, bolesni ne znaju da su bolesni. Poslednje istaživanje kaže da ako svi nose maske – zaštitia je 99 odsto – to nismo imali na početku”, istakao je Kon.

“Bitno je shvatiti da su restriktivne mere brzo dale rezultate pa je bio utisak da ćemo lako sa koronom, nema lako u pandemiji”, zaključio je dr Predrag Kon.