Dr Kon: “SPC mora da uskladi aktivnosti sa vanrednim merama. Sve je veći broj na bogosluženju…”

2
Foto: Igor Pavićević

Epidemiolog dr Predrag Kon apelovao je da Srpska pravoslavna crkva treba da uskladi svoje aktivnosti sa vanrednom situacijom situacijom koju je prouzrokovao koronavirus.

“SPC mora da uskladi svoje aktivnosti sa epidemiološkom situacijom i poštovanjem vanrednih mera. Sve je veći broj na bogosluženju i sve više se obilaze stari… STOP COVID 19!”, napisao je dr Kon na svom Fejsbuk profilu.

Hramovi se neće zatvarati, a vernici će sami odlučiti da li će primati sveštenike zbog osvećenja vodice i da li će se pričešćivati i celivati ikone, prenosi Danas izjavu patrijarha Irinija.

“Kad je reč o svećenju vodice sveštenicima je preporučeno da pozovu parohijane telefonom i pitaju da li žele da ih prime u svoje domove. Nema nikakve prisile, odluku donose vernici. Što se tiče zdravstvenog stanja sveštenika i za njih važe sve mere zaštite kao i za sve druge građane”, rekao je za Danas patrijarh srpski Irinej.

To su pravila koja će, tokom pandemije virusa korona i vanrednog stanja koje je uvedeno u delu Srbije bez Kosova i Metohije, vladati u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, u kojoj je patrijarh nadležni arhijerej.

Ovaj patrijarhov „model“ crkvenog života tokom Vaskršnjeg posta ne važi u potpunosti u celoj SPC, mada sve srpske vladike vernike najpre pozivaju da poštuju preporuke nadležnih državnih vlasti, lekara i epidemiologa.

Model ponašanja sličan Beogradu – „blagorazumlje sveštenstva i dogovor sa vernicima“ zvanično imaju i Timočka eparhija i Eparhija raško-prizrenska, s tom razlikom što će se sveta vodica u ERP blagosiljati i dobijati u hramovima, a po potrebi i dostavljati po kućama parohijana.

U nekim delovima SPC osvećenja vaskršnje vodice odloženo je za sledeći Petrovski post, koji počinje 15. juna. Reč je, za sada, o Žičkoj, Mileševskoj, Valjevskoj i Niškoj eparhiji, čije su se vladike oglasile posebnim saopštenjima na tu temu, piše Danas.

Pojedini arhijereji poput kanadskog Mitrofana (Kodića), australijsko-novozelandskog Siluana (Mrakića) i bihaćko-petrovačkog Sergija (Karanovića) zvanično drže do punoće crkvenog života, kao jedinom delotvornom duhovnom leku protiv svake bolesti i nesreće, naravno uz poštovanje medicinskih saveta i mera zaštite.

U SPC ima i eparhija koje za sada na svojim sajtovima uopšte ne pominju pandemiju virusa korona. Većina eparhija na svojim sajtovima objavila je samo saopštenje Svetog arhijerejskog sinoda i naknadnu patrijarhovu preporuku vernicima da se strogo pridržavaju propisanih mera zaštite, u kojima se ne pominju detalji crkvene prakse.

Zvaničan sinodski stav je zapravo balans između propisanih državnih mera zaštite i učenja i prirode Pravoslavne crkve.

Sinod je odmah po uvođenju vanrednog stanja pozvao sve vernike na „odgovornost i trezvenost u ovoj situaciji“, apelujući da „ne prenebregavaju uputstva medicinskih službi i državnih organa“, ali uz napomenu da Crkva, „poštujući značaj i dostignuća medicine, svojim vernicima nudi i jedinstveni lek besmrtnosti – sveto Pričešće, kao i blagodat svojih svetih Tajni i svog celokupnog blagodatnog dejstva“.

„Na nama kao hrišćanima i ljudskim bićima jeste da činimo sve što do nas stoji, verujući i znajući iz Svetog Pisma da je Bogu sve moguće, pa i prevazilaženje prirodnih zakona i neprirodnih procesa“, navodi se, između ostalog, u sinodskom saopštenju.

2 KOMENTARA

  1. После “једне љуте ујутру” и белог лука, народ се масовно окренуо богомољењу, тражећи ту себи спас, пре него бављењем случајним догађајем, у комбинацијама како до слободног респиратора.

Comments are closed.