Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon izjavio je da smo u nedelji maksimuma kada je reč o porastu broja novozaraženih.

„Posle ove nedelje možemo da očekujemo da ćemo, sa primenom mera, postupno osetiti smanjenje registrovanih slučajeva“, rekao je Kon za RTS.

Dr Kon ponavlja da je najosnovnija mera korišćenje maske, uz kažnjavanje ako se to ne čini.

„Ta mera potpuno sprečava transmisiju virusa u zatvorenom prostoru“, rekao je Kon.

„Ako svi nose maske, 99 posto se smanjuje prenošenje virusa, To je dovoljna mera da znatno olakša ovu situaciju i da iz nepovoljne situacije pređemo u nesigurnu.

Naveo je da je u jednoj kovid ambulanti 85 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih.

„To pokazuje da svako sa ozbiljnijim respiratornim simptomom može biti oboleo od COVID-19. U svakoj situaciji kada sretnemo nekoga ko kija, kašlje ili ima bilo kakav drugi simptom, možemo ga smatrati zaraženim. To je bitno radi na našeg ponašanja, a ne znači da je svako infektivan“, rekao je Kon.

U početku je zatvaranje bilo rešenje, a sada imamo drugi način borbe – striktno nošenje maski. Tako ćemo kontrolisati epidemiju, poručio je Kon.

To što se potencijal virusa nije smanjio sa visokim temperaturama znači da ćemo dugoročno morati da ih nosimo.

„To znači da će ove mere za nošenje maski biti dugoročne, a ne kratkotrajne i na njih se moramo adaptirati. Imaćemo ovakve skokove i ubuduće. Ovo ćemo rešiti za par nedelja korišćenjem maski“, rekao je Kon.

Dr Kon je rekao da je nakon fudbalske utakmice sa velikim brojem navijača moglo da se sumnja na veći broj zaraženih, ali teško da je moglo da se predvidi šta će se dogoditi.

„Nastupalo je toplije vreme i čitav odnos prema merama zasnivao se na tome da će preko leta intenzitet znatno oslabiti. Međutim, njegov potencijal nije oslabio. To je situacija koja jeste neočekivana na neki način“, rekao je Kon.

Poredeći trenutnu situaciju sa onom iz marta i aprila, Kon je rekao da sada nije teže, ali i da „nije ni malo naivno“.

„Tada u početku nismo imali ničega, tako smo dočekali virus. Znali smo da napada starije od 65 godina. Sada se uglavnom prenosi kroz radno aktivno stanovništvo, od 20 do 50 godina. Može da se kontroliše ako poštujemo mere bez zadrške. Mislim da ćemo relativno brzo, za nedelju, desetak dana videti efekte mera“, naveo je Kon. 

Dr Kon je rekao da se u ovoj situaciji testiraju oni sa simptomima, a kontakti se prate do pojave simptoma.

Ograničen je broj onih koji mogu da se testiraju na lični zahtev u Gradskom zavodu za javno zdravlje – može 30 ljudi tako da se testira, i to uglavnom oni kojima je potrebno zbog međunarodnog putovanja.

„Testiranje po pet, šest i više puta jer nekoga interesuje jer je bio u kontaktu, neće moći dalje da se vrši jer nemamo takvih kapaciteta“, naveo je Kon.

Komentar(1)

  1. Лидија
    3. јул 2020. 19:03

    Др Кон да да оставку. На жалост образи свих чланова кризног штаба су сувише дебели. Нема ту ни О од одговорности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.