Dr Kon: Situacija je takva da svakog kog sretnete možete smatrati zaraznim…

0
Foto: Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon izjavo je da je jasno da je aktivnost koronavirusa sve veća i da smo u maksimumu koji će trajati bar još nedelju dana. Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa direktnim kontaktima i situacija je sada takva da svakoga koga sretnete možete smatrati zaraznim, poručio je Kon.

Povećan broj težih slučajeva i pacijenata na respiratorima posledica je povećane aktivnosti virusa, rekao je Predrag Kon gostujući u Dnevniku RTS-a.

Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa, a prenos se omogućava direktnim kontaktom što znači da je naše ponašanje dovelo do toga, rekao je Kon.

“Osnovno je da shvatimo da među testiranima u nekim kovid ambulantama u Beogradu nalazimo i do 85 odsto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mere koje su već donete. Zaštita sa maskama kada ih svi koriste, posebno u zatvorenom prostoru, jeste čak 99 odsto, a ako ih ne koriste svi, onda je znatno manja, 30 odsto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra”, naglasio je Kon.

Kada je reč o tome da je među obolelim sve više mladih, Kon je rekao da je to uobičajeno jer kada duži period imate lakšu kliničku sliku, imate takozvano tiho prokužavanje, i na kraju se desi da dođe do potpune infekcije, koja izazove tešku formu bolesti.

Na pitanje da li će biti doneta odluka o ograničenom okupljanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, Kon kaže da to nije toliko važno koliko da se poštuju već donete mere.

“Da li će nove mere biti donete ili ne, odlučiće Krizni štab, ali ukoliko se poštuju ove mere sa distancom i nošenjem maski, onda nove nisu potrebne”, kaže Kon.

Organizatori svih okupljanja, svake vrste sportskih događaja, direktno su odgovorni i oni su ti koji treba da vode računa o sprovođenju mera, rekao je Kon.

Kada je reč o radu noćnih klubova, Kon je rekao da ako se budemo oslanjali samo na donošenje mera, imaćemo ekonomsko propadanje ne samo vlasnika tih objekata već i zaposlenih koji tamo rade, kao i njihovih porodica.