Dr Kon: Ovo nije najgore što je moglo da nam se desi. Mislim da smo na maksimumu drugog pika

5
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio za N1 da se nije očekivalo da će virus pokazati ovakav potencijal preko leta.

“Ta neočekivanost nije se samo kod nas dogodila. Svuda gde su se popuštane mere to se naglo pojavilo”, rekao je Kon.

Dodao je da kod nas “iskaču utakmice” koje ipak nisu dale, kako kaže, toliko posledica kao što se moglo očekivati.

Kon kaže da ne sme još uvek da govori o situaciji u Beogradu.

“Mislim da smo mi sada na maksimumu drugog pika. Jako je važno da se ove mere uspostave, makar se primenjivale i sankcije ako se ne budu poštovale”, rekao je Kon.

On navodi da je prvobitno zatvaranje novim merama zamenjeno maskama.

“Danas postoje jasna istraživanja koja pokazuju da maska pojedinca štiti samo 30 odsto, ali ako je svi nose – više od 90 odsto”, navodi Kon.

Kon smatra da trenutni scenario nije najgori koji je mogao da se desi i da to što se drugi pik dogodio tokom leta predstavlja olakšavajuću okolnost jer se “ne sudara sa sezonskim gripom”.

5 KOMENTARA

 1. Pogledajte grafikone, prvi “pik” (vrh) epidemije je bio u Aprilu, a imali smo zabrane kretanja, zatvaranje kafića i restorana. Drugi “pik” se dešava upravo sada, izgleda strašno, mene jezivo podseća na onaj prvi, ali ne zaboravite da nam je sada još uvek sve dozvoljeno. Šta bi bilo da u Aprilu nismo imali nikakve zabrane kao što ih sada još uvek nemamo zaključite sami. Inače sve ovo se uklapa u matematički model epidemije u kojoj se mere skidaju pre vremena.
  Prema rezultatima istraživanja slučajnog uzorka građana na antitela koje je sproveo Medicinski fakultet, procenjuje se da je 6.4% stanovništva Srbije, a to je 400.000 ljudi steklo imunitet! Imunitet na respiratorne ne traje večno, ali imuni sistem brže reaguje naredne sezone, eto npr. ja preležim grip pa prođe 6-7 godina dok me opet ne uhvati, a neko se razboli maltene svake sezone.

 2. Tiodorović kaže da će biti max “prvog pika” , ubrzo, a Koñ kaže da je sada max “drugog pika” ! Koji su ovo “stručnjaci” – dogovaraju se preko dnevnih listova i donose odluke bez usaglašenih stavova i bez … znate već koga – ni ime neću da mu spomenem !!!!! Da li je i Alchajmer član “Kriznog štaba” ili mi se čini ?
  “Ovo / mislim na “Krizni štab”/ ,nije najgore što može da nam se desi…”

  • Разговарају два господина, у узрасту, у чекаоници, код доктора. Каже први: А ви,… Алцхајмер ? Одговора други: Надам се да није. Мислим да је Паркинсон, боље и да проспем нешто пива, нега да не заборавим где сам оставио флашу.

 3. Svaka casrt doktore, izdrzacemo jos malo, zahvaljivacemo vam kasnije, vi ste heroj nad herojima u zemlji imbecila!

 4. Pa, drugovi i drugarice – cestitam vam jos jedan u decenijskom nizu staljinistickih zlocina protv covecnosti, *Izbori 2020*.
  Ne mozete poreci ocigledno milionima ljudi.
  Svejedno, cuvajte se.

Comments are closed.