Dr Kon: Otvaranje granica zbog izbora? Nije mi to palo na pamet, bila je zajednička odluka…

0
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog dr Predrag Kon govorio je za TV N1 o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a prokomentarisao je i neka od aktuelnih političko-epidemioloških pitanja.

Govoreći o merama Crne Gore, prema kojima neće biti dozvoljen ulazak građanima Srbije, Kon kaže da ih poštuje, ali da epidemiološki nema razloga, jer “sve ono što otkrivamo, automatski izolujemo”.

Kon je ranije izjavio da će nošenje maski postati obavezno ako se u Srbiji pogorša situacija u vezi sa koronavirusom.

“Treba shvatiti da mi jesmo u epidemiji koja je proglašena, gde mere treba donositi u sladu sa situacijom. Potpuno bi sada bilo besmisleno insisitirati na nošenju maske, pogotovo u otvorenom prostoru. Međutim, za tržne centre itekako ima smisla, pogotovo za one koji su posebno osetljivi”, kaže Kon, dodajući da je tu veća mogućnost zaražavanja zbog veće fluktuiacije ljudi.

Govoreći o radnim kolektivima, navodi da su nam oni pokazali da je virus tu i da dok god ga ima u cirkulaciji, u nekom džepu može da se pojavi, bilo gde. Navodi da je situacija u Vojvodini, a i Beogradu dobra. 

“Imaćemo novu situaciju sa otvaranjem granica, gde će biti testiranja onih koji imaju neke tegobe, pogotovo ako dolaze iz inostranstva”, kaže epidemiolog.

Upitan da li je do otvaranja granica došlo, kako deo javnosti misli, zbog izbora, Kon kaže da njemu to nije palo na pamet.

“Otvaranje, kao odluka, je zaista zajednička odluka i nema dileme oko toga da lekarski deo Kriznog štaba nesumnjivo smatra da moramo da se vratimo u život”.

Kaže da o izborima apsolutno ne razmišlja, i da veruje da postoje ljudi kojima je to potpuno neobično.

Na pitanje da li bi trebalo dozvoliti posete štićenicima u domovima za stare, Kon kaže da se moraju obezbediti viđanja, da o tome nikada nije bilo spora. “Poseta koja podrazumeva ono na šta smo naučili – kontakti, dodirivanja, pozdravljanja, ljubljenja  – jednostavno u ovoj situaciji nisu prihvatljivi, dok virusa ima u cirkulaciji”.

Zabrane poseta je neophodno da ostaju dok god traje ova situacija, mora sve da se učini da postoje neka viđenja, neki način komunikacije, to je individualno, na centru za negu – da sami to reše, kazao je Kon. Dovoljno je da u jedno takvo mesto uđe virus, a vidimo šta se dešava u kolektivima – tamo imamo laka oboljenja, da se to dešava u domovima, ne bi bila tako laka, već vrlo ozbiljna, istakao je. “U ovoj situaciji to bi bila velika greška”, zaključio je.