Dr Kon: Naša projekcija je bila da će epidemija trajati 6 nedelja, ali ono što se događa u Italiji je neočekivano čak i za struku…

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Epidemiolog Predrag Kon rekao je sinoć na TV Prva da je koronavirus u Italiji, sa produženim trajanjem i velikom stopom smrtnosti, doneo mnoge nepoznanice.

Ono što se u Italiji događa poslednja dva dana, rekao je Kon, neočekivano je i za epidemiologe.

“Bar ja lično očekujem da je došlo vreme za maksimum. I oni su prijavljivali mere socijalnog distanciranja, ali je to zakasnelo. Pitanje je kako bi to izgledalo da se to ništa ne primenjuje. SARS je bio virus koji je pokazao mogućnost globalnog oboljenja i ipak se pojavio u 26 zemalja, a ne u 170, a zebeležena je i manja stopa umiranja”, rekao je Predrag Kon, a preneo B92.

Na pitanje šta se promenilo u odnosu na 6. mart kada je zabeležen prvi slučaj u Srbiji, Kon je rekao da se dogodilo sve ono što se i očekivalo da će se dogoditi.

“Projekcija je bila da to traje maksimum šest nedelja i da se gasi. Mađutim, Italija je sada u tome šest nedelja, a vidimo eskalaciju, što znači da taj virus ima potencijal koji prevazilazi sva očekivanja. Sa velikom nadom smo čekali toplo vreme, kada virus gubi potencijal prenošenja i ultravioletno zračenje koji onemogućava virusu da opstane u spoljnoj sredini. Isto tako, respiratorni virusi ostaju malo u spoljnoj sredini, tako da je i to sada nepoznanica”, dodao je Kon.

Velike su razlilke u odnosu na uobičajeno ponašanje virusa.

“Problem je to što mnogo toga ne znamo. Ovo je i crevni virus. Pitanje koliko se ovo fekalno-oralno prenosi, prljavim rukama”, istakao je Kon i dodao da je situacija u Srbiji odstupila od pojedinih predviđanja.

“Mi imamo virus u zemlji i lokalnu transmisiju, imamo preko 300.000 naših ljudi koji su došli, niko nije očekivao taj ogroman priliv. Jedna deo njih je došao ovde da se leči”, kazao je Kon.

“Sama činjenica da se to prolongira u Italiji pitanje je koliko će se prolongirati kod nas. Ova treća nedelja je jako važna jer smo preduzeli mere. Od 16. marta imamo mere zabrane javnog okupljanja, zabrane škola, vanredno stanje je proglašeno, svakog dana se pooštrava, jer umesto da dobijate očekivano, dobijate suprotno. Mi smo očekivali 70.000 da će doći, mi smo dobili 300.000, oni potencijalno šire infekciju. Verovatno bi imali vanredno stanje i da nisu došli, pitanje je da li bi imali policijski čas. Ali, ipak mi smo pričali da će deca umesto da idu u školu ići na fudbal i početi da se druže, što se stvarno i desilo”, objasnio je Kon.