Dr Kon: Napravili smo istorijsku grešku i to ide na naš račun…

1
Foto: Igor Pavićević

Epidemiolog doktor Predrag Kon obratio se javnosti na konfereniji za štampu i tom prilikom govorio o epidemiološkoj situaciji nakon povratka dece u školu.

“Još uvek je rano da donosimo procene, ali me ovaj broj od 96 novozaraženih ne čini spokojnim”, rekao je doktor Kon.

Istakao je da je epidemiološka situacija u Srbiji pokazala da je moguće boriti se sa virusom i bez policijskog časa i karantina.

“Situacija u kojoj se nalaze zemlje oko nas indirektno potvrđuje da je naš model dobar”, rekao je Kon, a onda objasnio i šta taj model podrazumeva.

“To je samo i jedino disciplinovano poštovanje mera i nošenje maske”.

On je odgovorio i na pitanje zbog čega je “tek sada pisao nosiocima najviših državnih funkcija o tome da je nošenje maski obavezno”.

“Ja sam prvi put pisao premijerki posle utakmice 10. juna. Sada sam pisao jer sam primetio da se maske uopšte ne nose ni u zatvorenom prostoru, da se time krše preporuke i da je sada pravi trenutak da se to promeni”, rekao je Kon.

Odgovarajući na pitanje o kvalitetu i kvantitetu znanja koje su lekarima u Srbiji preneli kineski stručnjaci, on je napravio kratku rekapitulaciju borbe sa koronavirusom u Srbiji.

“Kada su došli stručnjaci iz Kine oni su nam doneli veliku pomoć u opremi, ali i u znanju. Situacija se smirila i zahvaljujući njihovoj pomoći. A onda smo mi napravili istorijsku grešku, koja ide na naš račun, misleći da se ukidanjem vanrednog stanja smanjuje i aktivnost virusa. Mislili smo da virus neće biti toliko aktivan tokom leta, ali nismo bili u pravu. Njegovoj aktivnosti pomogle su i proslave – svadve, silne mature za koje nisam ni znao da se toliko slave, postizborne proslave, protesti… Sve nas je to koštalo”, objasnio je dr Kon.

1 KOMENTAR

  1. Izgleda da si i ,, ti,, malo školu ,,zaobilazio,, pa ,,nam ,, i to ne ide u prilog !!!!???

Comments are closed.