Dr Kon: Lično sam bio protiv produženja rada kafića. Nije bitno ko je kako glasao…

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Produženja rada kafića do jedan sat iz ponoći i prodavnica do 23 sata je jedino popuštanje mera, a imali smo devet zahteva, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon za Blic.

“Odbili smo Sajam, odbili smo još mnogo važnih stvari. Zašto smo produžili rad kafića sa baštom? Nije bitno ko je kako glasao, ja sam lično bio protiv toga, ali odluka je doneta. Biće rad do jedan sat, ali to ne znači do dva ili tri. To ne znači da je dozvoljen rad noćnih klubova”, objašnjava.

Kako dalje navodi, maske će nam smanjiti i te respiratorne infekcije, ali njih će, ipak, biti i niko ne kaže da neće biti opet novih povećanja potreba za pedijatrima.

“Zato što će biti banalnih respiratornih infekcija koje se i inače javljaju na početku škole. Smanjio se broj registrovanih respiratornih infekcija tokom leta. Skoro upola, 40 odsto. U drugoj polovini septembra broj akutnih respiratornih infekcija se nama dizao i do 15.000 nedeljno u Beogradu. To se sada neće desiti zbog maski”, rekao je Kon za Blic.

“Ne očekujem da će doći do znatnijeg povećanja broja zaraženih u septembru”, naveo je Kon.

“Ako i dođe do toga, onda će to biti tek krajem meseca ili u drugoj polovini. Iako stalno mislimo da ne radimo dovoljno dobro, mi imamo vrlo jasna upozorenja na ulasku naših građana u zemlju. Vrlo jasna upozorenja za decu ukoliko dolaze iz zemalja gde je visoka prisutnost virusa da izbegnu početak škole dok ne prođe punih 10 dana od dana povratka. Sve je to stiglo do javnosti. Drugo, nadam se da niko svestan neće sebi dozvoliti da nosi infekciju i da se ne javi u kovid ambulantu u situaciji kada mu kreće dete u školu. Ako mu kreće dete u školu, onda i on mora da bude zdrav. Ako nije zdrav, onda dete ne sme da ide u školu.

Ako je neko u kući bolestan, dete ne ide u školu. I to mora da bude vrlo jasno definisano. Ne očekujem da će biti bilo kakvog većeg povećanja, jer ovo se i dalje smiruje. Da bi došlo do bilo kakvog povećanja, mora prvo ova tendencija smirivanja da se uzurpira i prestane, pa onda da se epidemiološka kriva polako diže. To nije nemoguće. Ali to ne očekujem tokom ovog meseca, možda tek na kraju meseca”, rekao je Predrag Kon.

1 KOMENTAR

Comments are closed.