Dr Kon: Beograd je epidemiološka bomba, apelujem na veću kontrolu sprovođenja mera

0
Foto Igor Pavićević

Doktor Predrag Кon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, na pitanje kakva je trenutno situacija u Srbiji i da li smo prošli vrh drugog pika prvog talasa, rekao da je to jako ozbiljno pitanje.

“Mi smo na visokom novou i stabilizovala se ta krivulja, hodamo po samoj ivici i to posebno u Beogradu”, dodao je Кon.

Ukazao je da je “Beograd prava pravcata epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mesta gde može naglo virus da počne da se prenosi”.

“Apelujem na poštovanje mera i na uključivanje svih organa inspekcijskih, komunalne policije i svih onih koji treba da kontrolišu da li se mere sprovode, da nema slučajno produženog boravka u lokalima, kafićima, što se vidi i što imam i dojava i prijava”, poručio je Кon.

“Jako je važno shvatiti, mi smo sada u vikendu, to je bilo vreme kada smo nekada to rešavali policijskim časom, sada toga nema i sada imamo samo sopstvenu svest i to je jako važno da se kontrološe”, istakao je Кon.

Objasnio je da kada kažu da je virus probio epidemiološke barijere, to ne znači da epidemiolozi ne rade svoj posao, već da i dalje prate kontakte i da pokušavaju da suzbiju širenje koliko je to moguće.

“Suština je da je virus u narodu i da se slobodno relativno prenosi i da je jako važno ovaj trenutak shvatiti, jer sada nemamo više policijski čas koji nam je razrešavao tu situaciju i sve ono što je propisano mora da se poštuje”, rekao je Кon i dodao da je obavezeno nošenje maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom tamo gde ne možete da omogućite rastojanje od 1,5 metra.

Na pitanje da li ima uvid i u to koliko se čeka na tetiranje, da li i dalje ima redova ispred kovid ambulanti, Кon kaže da su imali dosta muka oko toga poslednjih nedelja.

“Što se obima testiranja tiče, značajno je da se održi taj obim jer tako otkrivamo one koji nose virus i automatski sklanjaju se oni i izoluju da li kod kuće ili se hospitalizuju to zavisi od kliničke slike. Sa druge strane, vrlo se dobro zna da li su kontakti koji treba još da se štite”, rekao je Кon.

Što se tiče redova, u Beogradu kaže da taj broj opada, ali jako sporo.

“To jeste za sada, opada taj broj, ali to ne ide onom brzinom kao što je bilo prvi put”, dodao je Кon.