Dr Kisić Tepavčević: U mnogim zemljama je popuštanje mera dovelo do skoka zaraženih…

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je sa popuštanjem mera moguće da dođe do povećanja broj inficiranih koronavirusom ali i dodala da će to zavisi od samih građana i njihovog ponašanja.

Ona je navela da je virus i dalje prisutan u populaciji ali i da toplo vreme generalno smanjuje verovatnoću prenošenja kapljičnih infekcija.

“Imamo i kontinuirani pad broja pozitivnih, sve to nam ide u prilog, ali je virus i dalje prisutan. U mnogim zemljama je sa popuštanjem mera došlo do blagog skoka zaraženih”, rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Govoreći o ponašanju građana posle popuštanja mera, ona je rekla da svako individualno procenjuje rizik.

“Nošenje maski na otvorenom prostoru nije neophodno, posebno ako šetamo sa članovima porodice. Maske treba nositi kada ste u zatvorenim prostorima sa velikim brojem ljudi, poput pošta, banki, javnog prevoza, uz obavezno pranje ruku i da ne dodirujemo oči ili usta. Čak i da se virus nalazi na rukama ne možemo se zaraziti ako ne dodirujemo oči”, rekla je Kisić Tepavčević.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.