Od večeras u 18 časova stupa na snagu posebna mera zdravstvenog nadzora nad građanima koji se vraćaju iz inostranstva u Srbiju. Nije cilj da se neko kažnjava ili evidentira da je otišao iz zemlje, već da se spreči prenošenje zaraze, objasnila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

„Postoji zakonska osnova za određene kaznene mere, ali to nije cilj. Nadamo se da će se građani ponašati odgovorno i savesno kao u prethodnom periodu, kada smo uspeli da smirimo epidemijski tok“, rekla je Kisić Tepavčević, a preneo RTS.

Kako je napomenula Kisić Tepavčević, cilj je da se građanima koji su se vratili iz inostranstva ukaže da imaju veći stepen predostrožnosti u narednom periodu i gde i kome mogu da se obrate ako se pojave simptomi respiratorne infekcije.

Kisić Tepavčević je ocenila da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilnija i sa mnogo manjom učestalosti oboljevanja od koronavirusa nego u većini zemalja, ali je upozorila da to može da se vrlo brzo promeni i da ne treba da se opuštamo.

Građani koji uđu u Srbiju posle 18 časova dobiće na granici upozorenje u kom će biti obavešteni o tome gde i na koji način su u obavezi da se jave iako nemaju simptome koronavirusa.

Nadzor se uvodi zbog pogoršanja epidemiološke situacije i visokog nivoa prenošenja koronavirusa u zemljama u okruženju, gde obično letuju građani Srbije, ali i u drugim zemljama Evrope, na šta je juče upozorila i Svetska zdravstvena organizacija i izrazila zabrinutost zbog namera pojedinih zemalja da skrate vreme trajanja karantina.

“Naša preporuka za 14-odnevni karantin zasnovana je na našem razumevanju perioda inkubacije i prenosa bolesti, mi ćemo to menjati samo na bazi promene našeg razumevanja nauke, što za sada nije slučaj”, rekla je Ketrin Smolvud, zadužena za vanredne situacije u SZO Evropa.

Poseban zdravstveni nadzor u Srbiji ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, ni institucionalizovani karantin.

Period posebnog zdravstvenog nadzora u Srbiji traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na COVID-19.

U saopštenju se naglašava, ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentara

  1. Bobby
    19. septembra 2020. 08:50

    Из републике Црне Горе, грађанима Црне Горе је дозвољен улазак у Републику Србију и без негативног ПЦР теста и није предвиђен никакав "здравствени надзор"! Улазак са негативним ПЦР тестом могућ је за држављане: Северне Македоније, Бугарске, Румуније и Хрватске ! Докле ће Срби у Србији бити грађани "другог реда" и до када ће Србија бити (не резервна, већ главна) држава Црногораца ?

  2. Louis
    20. septembra 2020. 00:27

    Isto kao kad bi sve nas strpali u logor! SZO je i napravio sve ovo da bi izvukli sto vise novaca od "dobrodusnih", cuj mene glupih, pristalica vakcinacije po hitnom postupku. Kada se budete vi i premCednik pridrzavali mera, zajedno sa svojim porodicama, tad pitajte narod da li hoce, ne mozete naredjivati jer niste sposobni za tako nesto!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.