Dr Kisić Tepavčević posle sastanka Kriznog štaba: “Najniži procenat pozitivnosti, lične mere najvažnije”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Zamenica direktorka Instituta Batut epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba u Palati Srbija, rekla je u izjavi za Tanjug da je će biti ukinute mnoge mere i da je posle skoka broja zaraženih usledio pad.

“Poslednjih dana smo imali nešto veće brojeve obolelih, ali to je isključivo zbog širenja infekcije unutar zatvorenih kolektiva, određenih radnih organizacija”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Istakla je da je poslednjih nedelja izuzetno povoljna epidemiološka situacija u svim delovima Srbije, da su svi indikatori povoljni, da epidemijski tok ide u željenom pravcu i da se nije razmatralo o pooštravanju mera.

Dr Kisić je apelovala na sve građane da se pridržavaju ličnih mera zaštite kojima će štititi i sebe i druge.

Krizni štab predložiće Vladi Srbije da se od petka ukine obaveza da građani Srbije, kao i stranci, moraju da imaju negativan PCR test prilikom ulaska u našu zemlju.

“Preporuka Kriznog štaba Vladi Srbije je da se od petka ukine obaveza da građani Srbije, ili stranci, imaju negativan PCR test prilikom ulaska u našu zemlju”, rekla je za Tanjug zamenica direktora Insituta “Batut”.

Ona je dodala da strancima neće biti potrebna ni odluka komisije za ulazak u Srbiju.

Kako je naglasila, takva preporuka usledila je zbog povoljne epidemiološke situacije u našoj zemlji, ali i odgovornog ponašanja u zemljama u okruženju.

Građani Srbije i stranci koji ulaze u našu zemlju za sada moraju da imaju negativan PCR test pri ulasku u zemlju, ili u suprotnom, moraju 14 dana biti u kućnoj izolaciji.