Dr Kisić Tepavčević o broju preminulih: “Potrebno je vreme…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić rekla je za RTS da je “Batut” krovna institucija za javno dravlje u zemlji, u koji dolaze svi podaci prikupljeni od strane regionalnih instituta.

“Mi o tome redovno pišemo izveštaje, tako je bilo i prethodnih decenija o zaraznim bolestima. Sada je veće interesovanje za takve aktivnosti kad je u pitanju kovid. Potrebno je vreme za prikupljanje podataka, kada je redovno stanje, oni se objavljuju do sredine godine za prethodnu godinu”, napomenula je epidemiolog i član Kriznog štaba za RTS.

Rasprava o broju preminulih usled koronavirusa, započela je posle izjave epidemiologa Predraga Kona da je, prema njegovim procenama, bilo trostruko više preminulih do juna, a na osnovu podataka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Zdravstvene vlasti su obećale da će biti urađena revizija broja preminulih usled koronavirusa, kada situacija bude mirnija, ali su istakli i da ništa nije skrivano od javnosti.

Kada je reč o epidemijskog situaciji, Darija Kisić Tepavčević je ukazala da je najvažnije da li je bilo preminulih u poslednja 24 sata kao i koliki je broj osoba na respiratoru, sa najtežom kliničkom slikom.

Takođe, dodala je ona, bitno je i kolika je opterećenost zdravstvenih ustanova, broj hospitalizovanih i raspoloživi kapacitet kako bi se reagovalo na vreme.

Ističe da je epidemijska situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju sa drugim zemljama regiona i Evrope. Navodi da predstoji zimski period kad je sezona i drugih respiratornih infekcija.

“Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primer je Kina gde već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemijski period je duži nego što se mislilo, mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smemo da dozvolimo da se dozvoli zaraza i širenje infekcije”, istakla je Darija Kisić.