Dr Kisić Tepavčević: “Nove mere ne bi bile potrebne da se nismo okupljali u zatvorenim prostorima…”

5
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

Nove mere u borbi protiv koronavirusa ne bi bile potrebne da smo sami poštovali opšte preventivne mere i “da se nismo okupljali pre svega u zatvorenim prostorima”, izjavila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević.

Korišćenje maski nije “samo”, već se to pokazalo kao efektivna mera. Najbolji primer je Kina koja time uspešno savladava talase ovog virusa, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je ukazala da je detektovan visok nivo aktivnosti virusa, što se u ovom periodu nije očekivalo.

Prema njenoj oceni, na nestabilnu epidemiološku situaciju utiču glavni grad i broj zaraženih.

Kako je dodala, ima regiona u Srbiji u kojima je situacija nesigurna i nestabilna, ali ima i delova gde je stabilna i gde su se očigledno poštovale mere.

Trudimo se da budemo jedan do dva koraka ispred, ali bolnički kapacitet se popunjavaju i stuacija zahteva predostrožnost, predočila je Kisić Tepavčević.

Moramo se naučiti da živimo sa virusom, napomenula je ona i skrenula pažnju na to da bi trebalo razlikovati aktivnosti gde se poštuje distanca od haotičnog, masovnog okupljanja.

Ovde bi svi trebalo da delujemo kao tim, jer ako postoje pojedinačne grupe koje se tako ne ponašaju, one postaju rizik za sve nas, zaključila je Kisić Tepavčević.

5 KOMENTARA

  1. Kod mene u kraju je gomila kafana, restorana i sala za vencanje. Posto je pomodarsko vreme, sada svako mora da zavrsi vece sa spektaklom ( vatromet ). Tako da tacno znam koliko smo partijali od ukidanja mera…
    MINIMUM 4 dana nedeljno meni je vatromet ispred prozora + utakmica + proslava titule + mature + mnogo toga!

    Nije nikoga politicar naterao da ide na zurke… Prestanite da svaljujete odgovornost za sopstveno nedolicno ponasanje na politicare. Virus je jednostavan organizam, razmnozavace se koliko god moze. Mi mu obezbedjujemo idealne uslove… Samodisciplina nacije = 0. Proci cemo najgore od svih i nazalost necemo NISTA nauciti iz toga.

  2. Da se nismo okupljali u zatvorenim prostorima kao što su skole i vrtići zbog izbora? Ili na zurkama posle izborne ‘pobede’? Ili tako nekim mestima.. ?
    Pitam samo….

Comments are closed.