Dr Kisić Tepavčević: Nije neuobičajeno da se uradi reklasifikacija smrtnih slučajeva i da ih bude više…

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević poručila je da je najvažnije da ljudi shvate da moraju sami da vode računa kako će se najbolje zaštiti od koronavirusa, a ne da čekaju da to radi neko drugi, prenosi N1.

“Biće u prevoznim sredstvima osoba koja će opominjati da se nose maske, ali svi treba da shvatimo da taj kontrolor treba da bude u našim glavama”, rekla je Kisić Tepavčević z RTS, odgovarajući na pitanje ko će kontrolisati da li svi putnici u autobusu imaju maske.

Ona je istakla da imamo kontinuiran porast broja osoba koje zahtevaju hospitalizaciju, pa je došlo do potrebe da se van infektivnih klinika, čiji kapaciteti nisu veliki, za prijem kovid pacijenata ponovo osposobe određene bolnice.

“U Beogradu je to Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa, a u Nišu Klinika za plućne bolesti”, precizirala je Kisić Tepavčević. 

Na navode novinara BIRN-a da nisu tačni zvanični podaci o broju obolelih i preminulih, ona je naglasila da nije svaki pacijent koji je imao kovid-19 umro od posledica infekcije. 

“Kada je u pitanju zarazna bolest, mi govorimo o smrtnim ishodima koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom. Tu razlikujemo i direktni uzrok smrti, neposredni uzrok smrti i različite faktore koji su posredovali i treč je ustaljenoj metodologiji Svetske zdravstvene organizacije koju mi pratimo”, objasnila jen Kisić Tepavčević. 

Naglašava da umrli nisu samo puki brojevi, već stvarne osobe koje su, nažalost, preminule, što predstavlja veliku tragediju za njihove porodice. 

“Postoji medicinska dokumentacija za svakog pojedinačnog pacijenta šta je bio direktni, a šta neposredni uzrok smrti. Za sve bolesti postoji takva metodologija, mi je pratimo i u obavezi smo da sve prijavljujemo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, što redovno i činimo”, ističe Kisić Tepavčević. 

Kaže da je bitno napomenuti da se, pogotovo kada su u pitanju zarazne bolesti, vrše i različite reevaluacije smrtnih ishoda. 

“Da se podsetimo kako su mesec dana nakon odjave epidemije u Vuhanu, kada su uradili reklasifikaciju smrtnih slučajeva, rekli da je na kraju bilo 1.600 smrtnih ishoda više. U Velikoj Britaniji je bilo slično. To nije nešto što je neuobičajeno”, kazala je Kisić Tepavčević.

“Da se podsetimo kako su mesec dana nakon odjave epidemije u Vuhanu, kada su uradili reklasifikaciju smrtnih slučajeva, rekli da je na kraju bilo 1.600 smrtnih ishoda više. U Velikoj Britaniji je bilo slično. To nije nešto što je neuobičajeno”

1 KOMENTAR

  1. Sad kad su vas uhvatili da ste lagali vi ćete da radite reklasifikaciju.. Što to niste rekli ranije..

Comments are closed.