Dr Kisić Tepavčević: Na dobrom smo putu, bilo bi mnogo gore bez primene mera…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević ocenila je danas da je epidemiološka situacija sa koronavirusom i dalje nestabilna, sa velikim brojem “rezervoara zaraze”, ali da nedostatak eksplozivnog rasta broja novozaraženih ukazuje da je Srbija u epdemiološkom smislu “na dobrom putu”.

Ona je na TV Prva rekla  da i dalje ima mnogo nepoznanica u vezi sa koronavirusom i da Krizni štab za sprečavanje COVID-19 ne zastupa restriktivne mere, nego “one koje daju rezultate”.

“Svaki novi dan imamo potvrđenih par stotina slučajeva zaraze. Da nismo primenili (restriktivne) mere, sigurno da bi broj bio višestruko veći… Mere zatvaranja se nisu pokazale dobro u mnogim zemljama sveta. U svakom slučaju, sitacija se prati na svakodnevnom nivou šta se sve može uraditi”, rekla je Kisić Tepavčević. 

Takođe je dodala da je sigurno veliki broj građana već bilo u kontaktu sa virusom, da su neki od njih bili asimptomatski slučajevi, tako da je broj osoba koje imaju antitela na virus višestruko veći od zvaničnog broja obolelih.

Kisić Tepavčević je apelovala na građane da nikako na svoju ruku ne uzimaju antibiotike, kako ne bi razvili rezistenciju.

(Beta)