Dr Kisić Tepavčević: “Ključan faktor je to što pacijenti čekaju da sve prođe samo od sebe, dve trećine slučajeva iz Beograda”

3
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se u Novom Pazaru virus širi i da je reč o zoni visoke žarišne transimisije. To je, kako je objasnila, scenario vrlo sličan mestima gde se dozvolilo da se desi tako nešto i gde su bila okupljanja i proslave koje su inicirale širenje virusa.

“Epidemiološka istraživanja su pokazala da je ključan faktor u svemu tome bio što su se mnogi pacijenti javljali tek u odmakloj fazi infekcije pluća, odnosno čekali su da to prođe samo od sebe”, rekla je Kisić Tepavčević u emisiji Fokus televizije B92.

Navela je da se situacija prati iz sata u sat i da su kolege različitih specijalnosti iz Kragujevca, Beograda i drugih centara su otišle kao pomoć i podrška u Novi Pazar da se zaustavi i spreči širenje bolesti.

Ona je rekla da su netačne informacije da nema dovoljno PCR testova.

“U ovom momentu ima preko 250.000 testova i taj podatak dovoljno govori”, rekla je.

Na pitanje zašto je samo u Beogradu obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru odgovorila je da je to zato što je tu najveći broj zaraženih.

“Najmanje dve trećine svih potvrđenih slučajeva svakog dana je sa područja našeg glavnog grada”, rekla je i dodala da će ova mera biti primenjena i u drugim delovima zemlje, ako bude potrebe za tim.

Cilj uvođenja tih mera, istakla je, nisu sankcije i kazne, nego da ljudi zaštite sebe i da shvate značaj toga. Ukoliko bi se svi pridržavali mera za dve nedelje bi virus bio eliminisan.

“Nije cilj uvođenje kontrola i plaćanje kazni. Cilj je da se zaštite građani”, izjavila je.

Navela je da je više od 200 studenata zaraženo koronavirusom i da je među njima makar trećina obolelih iz studentskih domova.

(Beta)

3 KOMENTARA

  1. Ako ova vlas laže sve kao što he poznato jednom delu zdrasve i normalne Srbije.zašto ne bi lagali broj testova, ako kazu da su testirsli 8000 to u stvari znači 800. Zaliha 250.000 znaci ne vise od 25.000 dao bih život za ovu tvrdnju.

  2. “U ovom momentu ima preko 250.000 testova i taj podatak dovoljno govori”, rekla je. Наравно, тај податак довољно говори да их негде има, али не говори о томе како се, и којим динамиком ти тестови дистрибуирају. Маске је држава, накнадно, набавила и како се налазе у продаји, народ је натеран да их носи, тј. купује. Тестови су такође набављени са закашњењем, али је бизнис са њиховом продајом пропао, па је сва прилика да се са њима “рационише” на штету грађана. То што податак о броју тестова постоји, може довољно да говори само интелекту неког од чланова “Кризног штаба”.

Comments are closed.