Dr Kisić Tepavčević: “Ako se maska nosi nepravilno, to je i najgora opcija, možda se više izlažete riziku jer mislite da ste zaštićeni…”

3
Foto Screenshoot RTS/Youtube

Dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta “Batut”, govorila je o značaju i pravilnom nošenju maski kao zaštiti od koronavirusa. Opšte preventivne mere, u šta spada i korišćenje maski, opravdavaju mnogobrojna iskustva, to funkcioniše, što su pokazala i istraživanja, prenosi RTS.

Ukazuje da je najbolji primer iz Kine, gde opštim merama uspešno savladavaju talase ovog virusa.

Maske su mehanička prepreka za dalje širenje infekcije, ali… “Mnogi pišu da hirurške maske ne štite od kovida 19”, kaže ona.

“Nepromenjen je stav da su maske namenjene osobama koje imaju infekciju, da je ne bi dalje širili. Ukoliko nijedna osoba ne nosi masku, od dve osobe u bliskom kontaktu, verovatnoća zaražavanja je izuzetno velika”, ukazala je Kisić Tepavčevićeva.

Ukoliko osoba koja je zaražena ne nosi masku, a osoba koja je osetljiva nosi, verovatnoća je značajna ako nosi hiruršku masku jer nisu partikularne – nemaju filtere – i kreće se iznad 50 odsto.

Ako obe osobe nose masku, i koja je zaražena i osetljiva, verovatnoća zaražavanja manja je od jedan odsto. Ako masku nosi samo osoba koje je zaražena, a osetljiva osoba ne nosi, verovatnoća je oko pet odsto.

“Postoje pravila, ali mi ne znamo ko od nas nosi virus. Ako se svi budemo ponašali kao da smo potencijalni nosioci virusa, ako budemo na odgovarajućoj razdaljini, verovatnoća zaražavanja je praktično otklonjena”, podvlači ona.

Maske koje su od pamuka su dobra zaštita, štite nas da ne dodirujemo nos i usta, ne treba dodirivati oči.

Maske se moraju pravilno nositi

Mnogi nose maske na pravilan način: ona mora da prekriva i nos i usta i da nema slobodnog prolaza između kože i maske.

Kada skidamo masku, ne dodirujemo prednji deo, koji je možda kontaminiran.

Ukazuje da ni slučajno ne treba dizati i suštati masku, a pokazalo se da ako se maska nosi nepravilo, to je i najgora opcija jer daje psihološku nadu i snagu da ste uradili sve što treba pa se možda više izlažete riziku jer mislite da ste zaštićeni.

“Možemo da vidimo da maska ne pokriva nos, što je nepravilno, da se ne nose maske ispod brade, pa može da predstavlja problem ukoliko se nestručno ponašamo”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Maska nas štiti, ali treba znati da se na njenoj površini nalaze razni prouzrokovači zaraze.

“Ukoliko bismo svi nosili maske i bili na bezbednoj udaljenosti, virus nam ne bi predstavljao problem”, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

“Nije nam sada tako teško, nije skupo, ali to mora da primeni svako od nas”, rekla je ona.

3 KOMENTARA

  1. Сви смо глупи и прости само си ти паметна . Ти си стручњак за кретање.

  2. Profesorka stručnjak za maske! 🤣🤣🤣
    Lud,zbunjen nenormalan! Jel to cilj ovog stručnog štaba?

  3. Profesorka, bolje ćutite,više ćete nam pomoći.Smešni ste u svojim protivurečnostima. Ipak ste profesorka Univerziteta, aman.I nemamo svi pileći mozak.

Comments are closed.