Dr Kisić Tepavčević: Zašto sada nema zabrane kretanja kad ima više zaraženih…

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je na konfrenciji Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 da niko nije zaštićen od koronavirusa i da su svi pod rizikom od oboljevanja.

“Znamo da u najvećem broju slučajeva, ovaj virus izražava blage simptome bolesti ili prolazi asimptomatski”, rekla je ona.

Najveći rizik, rekla je Kisić Tepavčević, od infekcije imaju starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, ali niko nije zaštićen, svi su izloženi riziku.

“A kakav će biti tok bolesti, to se nikada ne zna”, rekla je ona.

Pod najvećim rizikom su, istakla je, radno aktivno stanovništvo i mlađa populacija koja ne koristi opšte preventivne mere u kontaktu sa većim brojem ljudi.

“Uzor treba da nam budu najstariji sugrađani koji su najdisciplinovaniji, kao i naši najmlađi sugrađani, deca školskog uzrasta”, naglasila je ona.

Prethodnih nedelja je 85 odsto pozitivnih bilo u uzrasnoj grupi do 60 godina, rekla je Kisić Tepavčević.

Od 579 novih slučajeva registrovanih u poslednja 24 časa, 286 je iz Beograda, što čini više od 49 odsto pozitivnih. Slede Kragujevac sa 40 novozaraženih, Novi Sad sa 18 i Šabac sa 17 novih slučajeva.

Upitana zašto se sada ne reaguje restriktivnim merama, poput zabrane kretanja, kao što je na početku epidemije kada je broj novozaraženih bio manji nego sada, Kisić Tepavčević je rekla da je ceo svet tada bio iznenađen intenzitetom aktivnosti virusa i da gotovo niko nije bio pripremljen za ovakvu vrstu bolesti koja se brzo širila.

“Pre svega, bio nam je prioritet da delujemo preventivno, da sprečimo, da razvučemo epidemijsku krivu, restrikicijama smo uspeli da sačuvamo najstarije građane. U početku smo nabavljali respiratore, izgradili nove laboratorije, testove koji i nisu bili toliko dostupni. U ovom momentu, ako gledamo apsolutne brojeve, jesu veći nego na početku, ali manji je broj hospitalizacija i imamo mnogo veće kapacitet zdravstvenih sistema, ali nadam se da ih nećemo iskoristiti u punom kapaciteta”, objasnila je ona.

“U narednom periodu imamo samo jednu važnu utakmicu – borbu sa koronavirusom”, rekla je Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanje da li će biti omogućeno prisustvo publike na utakmicama u narednom periodu.

Istakla je da je i tokom juna i jula bilo preporuka o zdravstvenim protokolima na stadionima, ali da se one nisu poštovale.

“Takva vrsta okupljanja predstavlja veliki rizik”, rekla je Kisić Tepavčević.

“Bolje da se sada strpimo, da bismo mogli da živimo kao pre kovida”, zaključila je Kisić.

1 KOMENTAR

Comments are closed.