Dr Kisić objasnila zašto je skočio broj izlečenih: “Status zaraženog koronavirusom sada traje 14 dana…”

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Broj izlečenih pacijenata u Srbiji od koronavirusa za samo jedan dan porastao je za nešto više od 4.000, što je izazvalo mnoge nedoumice, a zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević odgovara da nema nikakvih izvanprofesionalnih, odnosno nemedicinskih razloga za to.

Razlog je, kaže doktorka Kisić Tepavčević nova reklasifikacija pozitivih na virus.

Ona kaže da je u petak na sednici Kriznog štaba doneta odluka da se dosadašnji “strog” pristup nadzora nad COVID-19 “relaksira”.

Naime, kako kaže za Tanjug, na sednici Kriznog štaba je odlučeno da je kod asimptomatskih pacijenata dovoljan jedan negativan PCR test, umesto dosadašnjih dva, da bi se osoba smatrala zdravom, kao i da je vreme praćenja toka bolesti, kod tih pacijenata, skraćeno, prenela je Nova.rs.

Na sajtu covid19.rs u petak je objavljeno da je broj izlečenih 6.931, dok je dan kasnije taj broj iznosio 11.056.

“Imajući u vidu sve povoljniju epidemiološku situaciju u našoj zemlji, koja se pre svega ogleda u predominantnim asimptomatskim oblicima infekcije, jer više od 75 odsto ne bi bilo otrkiveno da intenzivno ne tragamo za njima, mi smo na Kriznom štabu u petak doneli odluku da su se stekli uslovi za manje strog pristup nadzora”, navodi Kisić.

Objašnjava da to sada podrazumeva da osobe kod kojih se utvrdi prisustvo virusa, a nemaju znakove bolesti, nakon kliničkog pregleda idu u kućnu izolaciju, a ne u privremenu bolnicu.

U kućnoj izolaciji, dodaje, ostaju 14 dana, a ako do tada ne razviju nijedan simptom bolesti, rade PCR test i ako su negativne označavaju se kao zdrave.

“U skladu sa novim kriterijumima napravljena je i reklasifiakcija statusa svih pozitivnih slučajeva”, kaže Kisić.

Ističe da je Srbija od momenta šire dostupnosti PCR testiranja imala jedan od “najkonzervativnijih” pristupa u nadzoru nad COVID-19, uključujući, podseća, i intenzivno traganje za svim potencijalnim nosiocima infekcije.

Podseća i da je u fazi najveće aktivnosti virusa odlučeno da se izoluju svi potvrđeni slučajevi, bez obzira na težinu kliničke slike.

U skladu sa kriterijumima SZO, dodaje, prihvaćeno je i da su za izlečenje od COVID-19 potrebna najmanje dva negativna PCR testa i ističe da Srbija nikada nije koristila brze testove u tu svrhu, kao što su radile druge zemlje.

U jednom momentu, odlučeno je, kaže Kisić, da pacijenti koji tokom hospitalizacije imaju povlačenje svih simptoma u trajajnju od najmanje sedam dana i jednog negativnog PCR testa odlaze u kućnu izolaciju od dve nedelje, nakon čega bi ponovo radili PCR test, koji ako je negativan, te osobe bi se označavale kao zdrave.

Nekada je status pacijenta označenog kao oboleo trajao i dva meseca, ukazuje Kisić, imajući u vidu, dodaje, da je vreme hospitalizacije traje od dve do tri nedelje, plus vreme koje potrebno za čekanje PCR testa i vreme kućne izolacije od 14 dana.

Po novim kriterijumima, status pozitivne osobe sada može da traje 14 dana, ako je osoba bez simptoma.

2 KOMENTARA

  1. Od “relaksiranja” od strane “struke” gradjane boli glava. Jer, odjednom prestade strogo vanredno sranje, a onda svakim danom sve novi slucajevi oboljevanja. Vrhunac ce verovatno biti odmah posle 21. juna. Kao sto se kasnilo sa objavljivanjem epidemije, , zbog zakazivanja izbora, , tako se bas d o b r o pozurilo sa relaksacijom, da bi se izbori odrzali. Videcemo ko ce da snosi posledice za politizaciju “struke”, gospodjo Kisic. .

  2. Кад беше почела пандемиаја код нас 01.03 или 06.03 да објасни или да пита она нас(мене)

Comments are closed.