Dr Jovanović: “Škole treba zatvoriti poslednje, bez obzira na epidemiju…”

0
Foto: Printscreen Youtube

(Beta) – Direktorka Instituta za javno zdravlje “Batut” Verica Jovanović izjavila je danas su škole sredine koje poslednje treba zatvoriti bez obzira na epidemiološku situaciju.

“Transmisija virusa kada su u pitanju škole manja je nego u porodicama i drugim zajednicama. Strah od okupljanja dece ne treba da bude velik ako se poštuju mere”, rekla je Jovanović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Jovanović je navela da je imunizovano 50 odsto prosvetnih radnika, a bar prvu dozu vakcine primilo je 5.800 đaka od 12 do 18 godina starosti.

Apelovala je na poštovanje epidemioloških mera i dodala da će stručni timovi redovno izveštavati lokalne štabove za vanredne situacije o stanju epidemije u školama.

Ona je rekla da deca uzrasta od 12 do 16 godina pre vakcinacije treba da obave pregled kod pedijatra koji treba da oceni da li je dete spremno za imunizaciju, a mladi od 16 do 18 godina mogu samostalno da potpišu saglasnost i vakcinišu se na nekom od punktova.

Na pitanje koju vakcinu građani treba da prime kao treću, buster dozu, Jovanović je rekla da se preporučuje da prime vakcinu istog proizvođača ukoliko nisu imali neželjena dejstva na nju.

“Ako postoje prepreke da se ta vakcina primi, na vakcinalnom punktu se nalazi lekar s kojim se građani mogu konsultovati”, dodala je ona.

Navela je da očekuje da će se uskoro sastati Krizni štab, ali je dodala da su konsultacije svakodnevne i da nove mere mogu uvesti i bez sastanka.