Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je da je 80 odsto novozaraženih iz Beograda, a raste i broj inficiranih iz okruga gde je proglašena vanredna situacija.

Ističe da nema potvrde da je virus mutirao, ali klinička manifestacija jeste drugačija – više je mladih sa lakšim kliničkim slikama koji obolevaju.

Govoreći o poslednjem dnevnom izveštaju o stanju epidemije koronavirusa u Srbiji prema kojima je 11 preminulih, najviše u jednom danu od početka epidemije, Verica Jovanović kaže da je to posledica teških kliničkih slika.

„Povećan broj preminulih posledica je povećanog broja teških kliničkih slika kod obolelih pacijenata“, rekla je ona za RTS.

Juče je u Srbiji registrovano i novih 309 obolelih pacijenata.

„Epidemiološka situacija u Srbiji je zaista za kontinuirano praćenje, trudimo se da ona bude stablizovana na teritoriji svih okruga. Međutim, postoje žarišta koja zahtevaju posebno angažovanje zdravstvene struke i upravo se na teritoriji tih gradova i žarišta i proglašava vanrendna situacija i propisuju mere usmerene na prekid transmisije virusa“, rekla je Verica Jovanović.

Ona je apelovala i na poštovanje preporuka – nošenje maski, držanje distance i higijenu ruku. 

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-442-od-2-jula/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.