Dr Jovanović: I deca plaćaju PCR test za putovanje

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Direktorka “Batuta” Verica Jovanović je navela da se PCR test za putovanja, bez obzira da li su u pitanju deca ili odrasli, plaća i to po ceni od 6.000 dinara.

“PCR testa košta 6.000 dinara, i to je na lični zahtev, pa i zbog putovanja, a plaćaju sve starosne gurpe, što znači da to važi i za decu”, objasnila je ona.

Ona je podsetila da je samo u početku važilo pravilo da deca ne plaćaju, a kako je dodala, to je trajalo samo dve nedelje i da sada svi plaćaju, pa i deca.

“Besplatno testiranje omogućeno je svima koji imaju simpotme kovida 19 po proceni lekara i zdravstvene službe u kovid ambulantama, kao i svi kotrolni testovi su beplatni”, rekla je dr Jovanović.

Stručnjaci su objasnili da je koronavirus stigao iz različitih zemalja, pa u Srbiji zbog toga postoji više sojeva virusa. Na pitanje koja je strategija za buduću vakcinaciju, jer nijedna vakcina ne štiti od svih sojeva, Verica Jovanović odgovara:

“Mi nemamo podatke da li se radi o različitim sojevima, to nije moguće dokazati. Postoji jedan jedini soj koji je identifikovan u decembru 2019. i samo su manifestacije virusa bile drugačije. Iz tog razloga htela bih da naglasim da su varijacije virusa tema istraživanja u svetu. Za izradu vakcine se koristi RNK tog virusa”, kaže ona i naglašava da u Srbiji postoji samo jedan soj koronavirusa.

U poslednja 24 časa u Srbiji je 409 bilo pozitivno na koronavirus, a preminulo je 10 osoba, pokazuju podaci Ministarstva zdravlje i Institita “Batut”.

Testirano je 10. 643 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama širom Srbije je na respiratorima 167 pacijenata, manje nego juče.

1 KOMENTAR

  1. A otkud nekom uopste ideja da deca ne treba da placaju test za putovanje?
    Test je test i on kosta.
    Pa nije to ono letovanje toliko, dva deteta gratis!

Comments are closed.