Imunolog Srđa Janković je rekao je da se očekivalo da toplota i Sunce makar ublaže virus, pa da mere daju rezultate.

„Više puta smo govorili da ne možemo da se nadamo da će letnji uslovi sami po sebi da reše problem. Ali smo se nadali da će da nam pomognu“, naveo je Janković za RTS.

Napominje da ovako drastičnu situaciju niko nije očekivao.

Srđa Janković je rekao da nije greška nositi masku ni u jednoj situaciji. Janković je istakao da faktori rizika za ljude nisu sporni – životna dob i slabosti imunskog sistema.

Međutim, ističe da, kada pričamo o faktorima rizika, pričamo o nivou statistike. Na nivou pojedinca, svako od nas ima neki rizik i neku verovatnoću.

„Ne znači da je za bilo koga rizik iole blizu nule. Uvek postoji neka verovatnoća. Postoji predispozicija koju ne možemo da znamo unapred“, rekao je Janković.

Savetovao je da niko sam ne procenjuje simptome, već da se makar čuje sa izabranim lekarom ili da dođe u kovid ambulantu.

Dva glavna simptoma su povišena telesna temperatura i kašalj. Kaže da su tegobe pri disanju ozbiljniji simptom. Objašnjava i da je gubitak čula mirisa i ukusa čest kod respiratornih infekcija.

„Kijavica i upala grla su mogući simptomi, ali su retki kod kovida“, rekao je Janković.

Navodi da je karakteristično za COVID-19 da izaziva izraženiju malaksalost. Tipična priča ljudi koji su preboleli COVID-19 je da su se osećali loše kao što nikad nisu, rekao je Janković.

Na pitanje da li se Srbija otvarala prebrzo, Janković je rekao da vrlo teško možemo da izbegnemo zaključak da se Srbija otvarala prebrzo i da će tek uslediti analize.

„Zaista, provukla se tu nekako svima nama ideja da je gotovo. Moram da podsetim da jesmo govorili da nije dovoljno gotovo, priznajem da nije bilo doboljno ubedljivo“, naveo je Janković.

Kaže da mere na nivou preporuka nisu dale rezultate, a zašto nisu, kaže, ne bi ulazio u to.

Srđa Janković kaže da se nada da će nepovoljan trend preći u povoljan što pre.

„Svi se nadamo da će u avgustu biti znatno bolje nego sada. A ja se nadam da ćemo da, kada bude bolje, pamtimo ovu poruku i da sprovodimo preventrivne mere“, rekao je Janković.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-443-od-9-jula/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentar(1)

  1. Александар Поповић
    13. jula 2020. 12:04

    Др Јанковић први из “струке” признаје да се Србија пребрзо отворила и стога сада има много гори талас пандемије него пре неколико месеци. Још да каже ко је то “суфлирао”, све у жељи да што пре потврди своју “епохалну победу” на изборима. Да је неке среће, др Јанковић, Кон, Кисић и остали требало је да изаберу између угледа струке и жеље Председника и да одбране углед професије. Тада не би било оволико непотребних и недозвољивих људских жртава и уништавања здравственог система и економије земље.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.