Dr Janković: “Porodice se vraćaju sa putovanja, zaražene”

0
Printscreen/YouTube/ Belle amie

Pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu, profesor doktor Radmilo Janković, kaže za RTS da potpuno popuštanje mera nije dopustivo, posebno za neka masovna okupljanja, jer se imunitet ne postiže sa 50 odsto imunizovanih ljudi. Cilj jakog imunološkog bedema je 90 do 95 odsto vakcinisanih i samo tada možemo biti sigurni da će biti pojedinačnih slučajeva, poručuje Janković.

Doktor Radmilo Janković je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da se prema podacima čini da je situacija bolja nego što je bila ranije.

“Juče smo u KC u Nišu imali samo jedan prijem, imamo ispod 40 pacijenata. Mislim da nakon marta prošle godine nismo imali tako mali broj pacijenata, nemamo teških pacijenata, intenzivne nege su nam prazne, sem intenzivne nege u Kruševcu”, dodao je Janković.

Ukazao je da je bila slična situacija, sa malo većim brojevima, kada su upozoravali da će spajanjem praznika za Sretenje da se situacija pogorša i jeste se, kako kaže, drastično pogoršala.

“Imamo utisak da se sada to neće desiti”, rekao je Janković, ali je naveo da je dobio informaciju da se porodice vraćaju sa putovanja i da su zaražene, kao i da će se pratiti situacija.

Čini mi se da je sada mnogo bolje nego što je bilo ranije, ali videćemo kakve će biti projekcije, ukazao je Janković.

Na pitanje koji deo Kliničkog centra u Nišu će ostati u pripravnosti, doktor Janković kaže da je veliki deo novog dela kliničkog centra u kovid režimu, ali da imaju plan da samo Infektivna klinika ostane u kovid režimu kao prijemna bolnica.

“Pacijente ćemo ako dođe do nekog pogoršanja slati u našu Kovid bolnicu u Kruševcu i oni su sa dobrim brojevima jutros 71 pacijent sa 11 na intenzivnoj nezi”,rekao je Janković.

Ukazao je da je ova relaksacija i za njih bila iznenađenje.

“Zaista kako se virus ponašao i kako je tekla ova pandemija, ovo je i za nas poprilično iznenađenje. Ali s obzirom šta smo sve doživeli, a doživeli smo da smo imali 12.000 hospitalizovanih pacijenata, mislim da nijedna kocid bolnica u Srbiji nije bila pod takvim pritiskom, a u jedinici intenzivne nege 2.400 ljudi je bilo”, naveo je doktor.

“Na osnovu svega što smo doživeli, a to je bilo jedno more ljudske nesreće. Čitave porodice koje su ostajale bez članova. Tako da oprezni smo”, dodaje Janković.