Imunolog dr Srđa Janković kaže da nova mera nadzora građana koji se vraćaju iz zemalja sa većim brojem slučajeva koronavirusa od Srbije ne znači ograničenje slobode kretanja niti plaćanje bilo kakvih kazni, već obavezu redovnog javljanja nadležnom lekaru u kovid ambulanti, i to telefonom ili elektronskim putem, prenosi N1.

„To je pre svega namenjeno zdravim osobama, a oni sa simptomima će se naravno javiti u ambulantu. Za sada još nismo utvrdili dinamiku javljanja, ali do petka (u 18 časova kada ova mera stupa na snagu) biće rečeno u kom intervalu će se javljati ljudi. Poenta je da oni budu pod nadzorom, da bi se zaštitilo njihovo i zdravlje stanovnika“, rekao je Janković u Novom danu na TV N1.

On je dodao da to neće biti trajna mera, već će povratnik imati obavezu da se javlja 10 dana, jer je takva preporuka Evropskog centra za kontrolu i praćenje zaraznih bolesti.

Dr Janković je apelovao na sve koji se trenutno nalaze u inostranstvu, naročito u zemljama regiona (Crna Gora, Hrvatska i BiH), da se što pre vrate u zemlju, jer što neko duže boravi u područjima u kojima je rizik zaražavanje veliki, ima više šanse da se i sam zarazi. Kazao je i da će svako ko se u Srbiju vrati posle petka u 18 časova dobiti informator sa svim smernicama.

„Ova mera nije karantin, nije obavezna, ni samoizolacija, ali je preporučena, to je samo pojačana kontrola ili praćenje, da bi se na vreme ustanovilo da je neko zaražen i da bi se na vreme reagovalo“, navodi Janković i dodaje da se ona odnosi na povratnike iz svih „država koje imaju veću incidenciju koronavirusa od Srbije“, odnosno da se „potencijalno odnosi i na Ameriku“, a ne samo na region.

Na pitanje da li imamo dovoljno kapaciteta za sprovođenje ove mere, on kaže da će „sistem uposliti sve svoje kapacitete“.

„Sve ovo jeste dobrovoljno, postupanje po preporukama, ali je važno da se građani pridržavaju preporuka. Neće biti nikakve obaveze kontrole, samo dobrovoljno javljanje. Neće biti zakonske prinude, ali se očekuje od svakog građanina da postupi odgovorno i da se javi“, pojašnjava Janković.

Na pitanje da prokomentariše da je Svetska zdravstvena organizacija objavila da je u ponedeljak prijavljen rekordno veliki broj novozaraženih u svetu, a da je u Srbiji korona-kriva u opadanju, on je rekao da se „mi nalazimo u silaznoj fazi, jer smo ranije imali porast, jer se sprovode zaštitne mere, i zato što epidemija nije sinhronizovana u svim zemljama“.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.