Dr Janković o novim merama i kontroli ulaska u zemlju: “Opcije su karantin i PCR test…”

0
Foto: Printscreen Youtube / Nova S

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da je u ovom trenutku bitnije da govorimo o starim merama nego da razmatramo nove, zato što ako se stare mere dosledno ne sprovedu, ni nove nam neće pomoći.

On je dodao da se virus mnogo raširio i da smo imali period intenzivnih kontakata i istakao da je za sada cilj da se zaustavi pogoršanje i da se stvari stabilizuju, prenosi RTS.

Naveo je da je desetak dana neki minimum da bi se rezultati bilo kojih mera pokazali kroz broj novoobolelih, ali da, kad je reč o teže obolelim pacijentima, potrebno je još više vremena jer ta kriva kasni za onom koja pokazuje broj novozaraženih.

Međutim, Janković je istakao da je važnije da vidimo da se mere sprovode, jer ako bude propusta u sprovođenju, onda one ostaju samo na papiru i neće nam pomoći.

Dr Janković je rekao da još nije došlo do konkretizacije novih mera i da ostaje da se razmotri pitanje kontrole ulaska u zemlju stranih i naših državljana. Dodaje da nikome ne može da se zabrani da se vrati u zemlju, ali da je potrebna kontrola da se situacija ne bi pogoršala.

Kako je objasnio, opcije su PCR test i karantin, ali sigurno ostaje epidemiološki nadzor i prijava, a videće se šta je izvodljivo.

“Moramo da budemo sprmni za svaku situaciju” 

Dr Janković je rekao da su prošle godine došle stotine hiljada ljudi za praznike i da je teško predvideti da li će biti tako i ove godine, ali ističe da moramo da budemo spremni za svaku situaiciju.

Na pitanje kakva će biti epidemijska situacija pred Novu godinu, Janković je rekao da, ukoliko bi se poštovale sve mere, sigurno je da bi se videlo određeno pobošljanje, ali ne toliko da bi se opravdala masovna slavlja.

Naveo je da je najbitnije da se sprečči svako okupljanje osim onog koje je nasušna potreba.

Dr Janković je poručio da je zaustavljen eksponencijalni rast virusa, ali da je rano govoriti o poboljšanju situacije.

Istakao je da nema poboljšanja ako svi ne uradimo ono što moramo, makar to bilo i bolno, a to je nošenje maske, držanje distance i izbegavanje okupljanja.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500