Dr Janković: “Nijedna maska, pa čak ni profesionalna ne štiti 100 odsto, manje štite obične maske, ali štite ako ih svi nosimo…”

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

“Na snazi su mere koje su donete pre nekog vremena, čekamo rezultate. One će ih dati ako ih sprovedemo kako treba, a pre svega se misli na fizičku distancu, nošenje maski u zatvorenom prostoru obavezno, na otvorneom kada može doći do kontakta, dezinfekcija ruku i sve ono što možemo doprineti da se virus ne prenese sa osobe na osobu”, reko je imunolog dr Srđa Janković gostujući u jutarnjem programu na televiziji Pink.

Na pitanje kada nas očekuje pad broja novoobolelih i umrlih, dr Janković kaže da je teško dati takvo predviđanje.

“Niko ne zna kako će biti. Ono čemu se nadamo i želimo je da do kraja nedelje vidimo da smo dostigli vrhunac, da smo stigli do najgoreg, pa da krenemo nabolje. Kada predviđamo nešto što od nas ne zavisi to je jedna situacija, kao kada smo uplatili sportsku prognozu pa gledamo utakmicu. Uglavnom smo svesni da ono što se dešava na terenu zavisi od igrača. Ovde nije tako, ovo je utakmica koju svi igramo, svi zajedno sprovodimo preventivne mere, svi smo činioci te prognoze, nismo samo oni koji sede i prognoziraju. Treba da učinimo nešto da se završi meč”, objasnio je on.

Govoreći o većem broju zaraženih među mlađim delom populacije dr Janković kaže da “sad to više viđamo jer je veći broj zaraženih”.

“Na prvom mestu sve vreme znamo da mlade i zdrave osobe imaju verovatnoću da razviju težu kliničku sliku. Nije svejedno ni kolika je doza virusa, odnosno ko udahne veću količinu ima veći rizik da se razboli. Niko ne može da bude siguran samo zato što nema faktor rizika, životno doba. Gojaznost jeste jedan od faktora rizika, ali tu se misli na izraženiju gojaznost, hronični bolesnici takođe imaju veći faktor rizika, što je neko u boljem stanju to su veći izgledi da će proboleti bez većih posledica”,istakao je dr Janković.

Kada je reč o najmlađima i tome da se deca manje zaražavaju i prenose virus, dr Janković je rekao da je to sve relativno, kao i da treba da se ponašamo kao da smo svi potencijalno pod rizikom kako da dobijemo tako i da prenesemo virus.

“Neke studije su ukazivale da je to moguće, druge opovrgle. Deca su često bez simptoma, oni manje emituju oko sebe virus i to stoji. Deca imaju manji rizik kada je reč o težini bolesti, ali raste broj zaraženih pa samim tim i dece. Vidi se vrh ledenog brega, mali deo koji dobije simptome, a to je tako jer se epidemija razbuktala. Kod dece su retko ozbiljni simptomi koji ugrožavaju život, ali ako dozvolimo da se mnogo ljudi zarazi biće i veći broj dece”, zaključio je dr Janković.

“Ono što je glavno jesu mere prevencije. Sprečavanje zaražavanja kod kapljične infekcije jeste izbegavanje kontakta držanjem fizicke distance, maska, sve sto prekriva nos i usta. Nijedna maska, pa čak ni profesionalna ne štiti 100 odsto, manje štite obične maske, ali je suština da one kumulativno sve nas štite ako ih svi nosimo. Ako svako nosi masku i svako smanji rizik da se virus prenese, sve zajedno može da drastično da smanji prenošenje virusa i to obara epidemijsku krivu novoobolelih i to je suština. Maska je i individualno i kolektivno zaštitino sredstvo”, naglasio je dr Janković.

Na pitanje da li će lekari doći u situaciju da biraju kome da pomognu jer je zdravstveni sistem opterećen, dr Janković je rekao da je to najgora dilema koja može da se postavi pred svakog čoveka i lekara.

“Činimo sve da to izbegnemo, važna je poruka da je loše. Sa druge strane da možemo da učinimo da je manje loše i da bude dobro. Taj trenutak ne smemo da ispustimo. Može da se desi da dođu u situaciju da ne mogu da pomognu svakome kome je pomoć potreba, ali činimo sve da do toga ne dođe”,– rekao je on i dodao da se na rezultate testiranja čeka i do sedam dana jer je porastao obim testiranja ali i da svi rade maksimalnim kapacitetima, kao i da su svi ljudski i tehnički resursi uposleni maksimalno.

2 KOMENTARA

  1. “Maska je i individualno i kolektivno zaštitino sredstvo.” Маска, ни индивидуално, ни колективно, није заштитила ниједно друштво на овој планети, чак ни она, која су маску користила много пре ове пандемије. Збот маске, као индивидуалног “заштитног” средства, Србија има забрињавајући број оболелих здравствених радника. Што би реако онај Исак Бен Израел, вирус наступа у таласима од по 70 дана, и можете да радите шта хоћете. А истина је да од ваздуха нико није побегао.

  2. Nije tacno, mnogi nobelovci su osporili to, i to iz iskustva od drugih bolesti i prenosioca…maske su nosili tezko oboleli da nebi preneli drugima i brze zavrsili sa zivotom jer i ovako nije bilo leka koji deluje..sto se tice korone, Ko hoce nek se vakcinise, koliko vidim penzioneri i sluzbeni radnici obavezno i osoblje na infektivnoj…cemu frka?…samo gledam, ovaj kardiolog se ogradio zovite patologa…u bilo kojoj povecanoj smrti, zove se patolog, koji skuplja imformacije od svih patologa iz lokala…tu mora biti strucno misljenje i potpis…patolog utvrdjuje sta je, pa onda saziva, kardiologe, epidemiologije i obracaju paznju na one organe kao i krv gde ta bolest zahvata…krene se ka izvoru i eto…virus ne izjeda nego bakterija…za 5 dana super…90 posto su se izlecili i to stariji zahvaljujuci italijanskim patolozima, pocev od aspirina i tezih lekovi protiv zgrusavanja…antibiotik unistava i dobre i lose strane.to primenjuje i nemacka a cuti i eu, belorusija odavno votku za cirkulaciju…do 5 dana videcese, bez obzira na poz ili neg test.

Comments are closed.