Dr Janković: Mere prevencije su alfa i omega naše strategije. Ne možemo se uzdati u kolektivni imunitet, ne zna se ni koliko štite antitela…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Imunolog Srđa Janković izjavio je na konferenciji za medije o stanju epidemije koronavirusa da su mere prevencije alfa i omega strategije Kriznog štaba i da se ne možemo oslanjati na kolektivni imunitet.

“Ne možemo se osloniti na kolektivni imunitet, čak ni Švedska koja je imala drugačiji pristup epidemije od nas. Cilj nam je da usporimo širenje virusa, da se što manji broj ljudi zarazi, bar u jedinici vremena”, rekao je Janković.

On je istako da se u kolektivni imunitet ne možemo pouzdati ni zbog toga što se još uvek ne zna u kojoj meri je imunitet sposoban da štiti od daljeg zaražavanja.

“Jer možda antitela ne deluju kao stopostotna zaštita. Mere prevencije su alfa i omega naše strategije”, rekao je Janković.

“Ovaj virus je više puta iznenadio naučnike i mi moramo biti spremni na dalja inenađenja, ali ono što znamo da ove mere sigurno štite”, rekao je Janković.