Dr Janković: “Krizni štab stoji na stanovištu da je samoizolacija neophodna, treba još rigoroznije da sprovodimo mere sada…”

0
Foto: Printscreen Youtube / Nova S

Imunolog Srđa Janković rekao je za RTS da situacija može i da se pogorša ako ne budemo pazili. Krizni štab stoji na stanovištu da je samoizolacija neophodna jer tako ćemo zaštititi naše ljude i zdravlje svih nas, istakao je dr Janković.

Srđa Janković, imunolog rekao je za RTS da situacija može i da se pogorša ako ne budemo pazili.

Govoreći o samoizolaciji, kaže da preporuka stoji u trajanju maksimalno mogućeg perioda inkubacije svima koji dolaze sa područja gde je visoka aktivnost kovida, ona nema snagu zakonske obaveze, ali nije manje važna u zaštiti zdravlja i života. 

“Ne potoji logistički aparat koji to može da kontroliše, ali Krizni štab stoji na stanovištu da je samoizolacija neophodna, jer tako ćemo zaštititi naše ljude i zdravlje svih nas”, rekao je Janković.

Situacija se poboljšala donekle u odnosu na ono što smo imali u toku najvećeg dela leta, ali postoji potencijal da ponovo počne da raste broj zaraženih.

“Nije ravnomerna raspodela broja obolelih po gradovima, ako ne nosimo maske, ne poštujemo distancu, ne održavamo higijenu – itekako postoje uslovi da imamo pogoršanje”, kaže dr Janković.

“Mislim da treba još rigoroznije da sprovodimo mere sada, jer možemo najviše time da doprinesemo”, istakao je Janković.

Velikom delu građana je to prešlo u naviku. Neki kao da ignorišu koronavirus, nikada svi neće deliti jedno mišljenje, smatra Janković.

Normalno je da razlike u gledištima postoje, ali kada je u pitanju opšte dobro, Janković ističe da treba da postoji konsenzus – maske, distanca, higijena mogu da spreče smrtonosnu zarazu.

Prema njegovim rečima, ako što veći broj nas bude to sprovodio ne treba da se plašimo novih scenarija pogoršanja.

U Austriji je dramatično porastao broj zaraženih. Mnogo je naših građana u toj zemlji, posebno u Beču.

“U ovom trenutku je to Austrija, ali suština je da uvek i svuda treba voditi računa, svuda virus može da rasplamsa epidemiju ako se za to steknu uslovi. Talasi se javljaju mestimično, negde vrh talsa, negde udolina”, objasnio je Janković.

Govoreći o vakcini, Janković kaže da nije problem što se vodi debata već što se iskrivljeni argumenti besomučno ponavljaju – da su vakcine štetnije od bolesti koje štite, a to neće biti tačnio ni sada.

“Kada se bilo kome desi neželjeni događaj, kada nekome na bilo koji način pozli, ne procenjuje se da li bi to moglo da ima veze sa vakcinom u prvom koraku, prvo se obustavlja, pa se radi procena da li uopšte postoje izgledi da je to od vakcine, a ne od nečega drugog. Može da im se desi bilo šta”, rekao je Janković.

Podseća da je nakon svega nekoliko dana nastavljeno istraživanje, što znači da je tim koji vodi studiju konstatovao da to nema veze sa vakcinom.