Dr Janković: Blagi pad broja novozaraženih tumačim kao stagnaciju, možda možemo da se nadamo da smo dosegli određeni plato krive obolelih…

0
Foto: Printscreen Youtube / Nova S

Imunolog dr Srđa Janković izjavio je da blagi pad novoobolelih u poslednja dva dana tumači kao stagnaciju i da možda možemo da se nadamo da smo dosegli određeni plato krive novobolelih. Poručuje i da niko ne treba da misli da je unapred zaštićen ili bezbedan.

Srđa Janković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da što se tiče broja pacijenata na respiratoru, tu imamo porast ali da je to očekivano.

“Klinička slika se razvija tokom određenog vremena, tako da kriva broja pacijenata na respiratoru uvek malo kasni u odnosu na broj novobolelih”, dodao je Janković.

Na piatnje koliko testiranje daje realnu sliku, Janković kaže da sigurno ne možemo očekivati da testiranjem otkrijemo baš sve zaražene osobe.

“Međutim, s obzirom na stroge indikacije testiranja koje su sistematične, možemo da očekujemo da nam testiranje da uvid u kretanje epidemije ako te indikacije držimo iz dana u dan”, naglasio je Janković.

Zbog povećane aktivnosti virusa, popunjavaju se kovid bolnice. Govoreći o tome hoće li naš zdravstveni sistem to izdržati, Janković kaže da hoć ukoliko ne budemo imali dalji porast i ukoliko je ovo plato na kome smo sada.

“Ukoliko se nastavi porast naravno da dalji rezervni kapaciteti će morati da budu pušteni u dejstvo”, istakao je Janković.

Kada je reč o promeni težine kliničke slike, Janković kaže da je uvek u grupama koje nisu rizične postojao jedan procenat osoba koje razviju težu kliniku sliku i da se zbog toga kaže da niko nije potpuno bezbedan.

“Nije se ništa promenilo. Kod dece i dalje je teža klinička slika ekstremno retka, kao i kod mladih zdravih osoba, a kod rizičnih grupa pre svega starijih osoba i osoba sa hroničnim oboljenjima i sa poremećajem imunskog sistema naravno da je rizik najveći”, rekao je Janković.

“Kada govorimo o faktorima rizika mi govorimo zapravo o statistici, a pojedinac može uvek da prođe bolje ili lošije u zavisnosti od nekih individualnih predispozicija i zato niko ne treba da misli da je unapred zaštićen ili bezbedan”, poručio je Janković.