Dr Grujičić: “Otvoreno pismo lekara bih više cenila da se te iste kolege ponudile da malo zamene lekare u kovid-bolnicama…”

8
Foto: Printscreen Youtube

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu Danica Grujičić za otvoreno pismo lekara kaže da bi ga više cenila da je došlo nakon što su se te iste kolege ponudile da malo zamene lekare u kovid-bolnicama.

Govoreći o otvorenom pismu lekara, koje je podržalo više od 2.700 zdravstvenih radnika, dr Grujičić kaže da svako treba da izrazi svoje mišljenje, ali da bi ona volela da su te kolege i ponudile da malo zamene radnike u kovid centrima, pa onda da napišu pismo. To bi imalo mnogo veći efekat, nego što su samo napisali pismo, istakla je doktorka i rekla je da bi više cenila sve to.

“Ne vidim da su oni predložili nešto drugačije nego što je to predložio Krizni štab, mislim da u ovoj situaciji treba da pokažemo jedinstvo”, dodala je doktorka. Dajte da se izborimo, i da se posle izborimo za bolje uslove u zdravstvu, kazala je.

Doktorka kaže da ima problema u našem zdravstvu, ali da je dosta toga urađeno, podsećajući da nije bilo gama noža, X noža, da su dobili nove akceleratore i da bi bez toga danas mogli da zatvore Institut. Dodala je i da je otvorena Onkologija 2.

Upitana da li zna ko se iz njenog Instituta potpisao i da li će imati posledice, kaže da nije gledala spisak, ali da svako ima pravo da se potpiše i da joj tako nešto ne pada na pamet.

Više se žali na zakon koji, kako ističe, štiti neradnike, kojima se ne može ništa, pa isto prolaze i neradnici i oni koji rade perfektno.

Mišljenja je da će epidemija da oslabi u avgustu, a za jesen ima predlog…

“Postoje sada antivirusni lekovi (Peros, daju ih u Rusiji, na Zapadu), i treba ići na to da se nabavljaju ti lekovi koji sprečavanju razmnožavanje virusa… Vi ako ih uzimate na vreme, petog dana vi ste zdrav čovek”, kaže doktorka koja ističe da je u tome jako važna uloga lekara opšte prakse.

Ističe da treba, kao i inače, raditi na jačanju imunog sistema i čuvanju zdrave životne sredine i skeptična je po pitanju vakcine, jer, navodi, vidimo da ima slučajeva da kovid dobije ponovo onaj ko ga je preležao, tako da to zavisi, kako kaže, od mnogo faktora – imuniteta, sredine…

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju izjavila je da nedeljno, kad se pogleda broj pregleda, rade gotovo kao na nivou pre epidemije, ističući da ne postoje liste čekanja za operacije onkoloških pacijenata. Dodaje da je osmoro zaposlenih, trenutno, zaraženo koronavirusom, a da su dvoje od njih hospitalizovani.

8 KOMENTARA

  1. Neki stručnjaci, poput dr Grujičić, korisniji su, čini mi se, tamo gde su, nego u kovid-bolnici. Mom suprugu je, od početka marta naovamo, već dva puta odložena operacija na Prvoj hirurškoj, “zbog situacije”. A njegova zdravstvena situacija (iako, hvala bogu, nije onkološki pacijent – samo bi nam još to nedostajalo…) takva je da nikad ne znamo kako i gde će nam se završiti dan ili noć. Iskreno, nešto ne verujem da je profesor koji je trebalo da ga operiše povučen u neku kovid-bolnicu. Mislim da se ponegde, nažalost, stvarno “koristi gužva”.
    Što se tiče samog pisma tih lekara, nisam sigurna koliko nam je sada potrebno nejedinstvo medicinske struke. Volela bih da mogu da sednu kao ljudi i da se bez politike dogovore. Moje je duboko uverenje da u borbi protiv kovida ne sme biti mesta ni za kakvu politiku. Nek političari rade ono za šta ih (masno) plaćamo i nek ostave lekare da rade svoj posao.

  2. Izvinite, hvalite se kako ste kao list demokratični i pravedni. Brišete i ne objavljujete komentare koji nisu u skladu sa politikom vašeg lista. Podrška doktorki Grujičić.

  3. Da li se dr Grujicic ponudila da zameni kolege u kovid bolnicama? Nije. Zasto da onda cenimo njen stav u kome kritikuje one koji jesu u kovid bolnicama (mada ne svi), a ona sama ne ispunjava uslov koji je samo postavila. Drugo, zahtev za UVID U STANJE je od ZIVOTNE VAZNOSTI za sve! Objasnicu zasto, a nadam se da ce novinari, preneti neko od ovih pitanja kriznom stabu. U broj “testiranja” ulaze i oni, koji su se izlecili u bolnicama, ali moraju da se testiraju, da bi bili otpusteni. Posto je, logicno, sve veci broj u pacijenata u bolnicama, oni ce ozdraviti ili umreti (postoji i treca mogucnost, koju ne bih komentarisao) – dakle, nuzno se povecava i broj “testiranih” na otpustu iz bolnice, (uz testove zdravih osoba, koje idu na more, ili se vracaju sa mora i sl.), sto namerno, ili slucajno daje nerealnu sliku da broj testiranih a pozitivnih “opada”. Hipoteticki, da jedan dan samo testiraju izlecene, ili turiste, mogli bi reci da su “pobedili epidemiju”, sto je, verovatno, vec ucinjeno pred izbore. Drugo, i najopasnije u svemu – IGNORISU se bolesnici sa teskom upalom oba plucna krila (sto je uslov za testiranje, tj. “definicija slucaja”), a koji su “negativni na koronu”. Pa, od cega oni boluju?! Zar ne vidite da imamo 4 puta vecu epidemiju obostrane upale pluca od “korone”? Da li je ta upala virusna upala pluca (to se zna po broju leukocita, ako je manji od 4 onda je virusna upala). Ako jeste virusna upala, a nije “ovaj virus” – onda je “neki drugi virus”, ili je “ovaj virus” mutirao. Zasto ih ne lece? Dakle, vidimo da postoji ocigledna mogucnost manipulacije, po bar dva osnova: prividna “statisicka” slika, koja se kreira u zavisnosti – da li se vise testira izlecenih, ili novozarazenih i, drugi, skrivanje/ignorisanje broja tesko bolesnih, sa obostranom upalom pluca a koji nisu pozitivni – ispada da je jedino bitno da nisi “pozitivan”. To sto imas tesku uplalu pluca, to je tvoja stvar – idi kuci, pa se leci, da ne stvaras guzvu. Ako umres – to je prirodan proces… Zakljucak, posto nemamo uvid u stvarno stanje, ne mogu se dokazati ove tvrdnje, ili nemogucnost uvida sluzi da se ne bi mogle dokazati ove tvrdnje, a omoguciti manipulacija. Zato je bitno znati pravo stanje – dok ne bude prekasno, a bojim se da jeste.

    • Хвала Вам за диван коментар. Надам се, да ћу сада, мање бити смушена, слуђена, сумњичава …

  4. Da li Vi njih pozivate da se angažuju u Covid bolnicama po uzoru na Vas?! Odakle Vam ideja da na spisku nema lekara koji tamo rade ili su u nekom trenutku radili. Verujem da se u svojoj oblasti vrhunski stručnjak, ali mi nije jasno što podigravate vlasti. Posle izjave da je Vučić institucija, ne znam šta da mislim o Vama. Jedan intelektualac, a posebno profesor Univerzitetsa bi trebao da bude kritičar vlasti i da uvek stane uz struku. Ovakvim izjavama ne znam šta želite sem lične samopromocije.

Comments are closed.