Dr Gojković o Pfizerovoj vakcini: “Dobila je dozvolu za uvoz, pitanje je dana kada će biti odobrena za upotrebu…”

0
Foto: Printscreen Youtube

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa dr Zoran Gojković rekao je da će sve mere do daljnjeg ostati na snazi.

“Od 20. decembra svi koji ulazu na teritoriju Republike Srbije moraju da imaju PCR test, a naši građani ukoliko nemaju test, mogu da odu u izolaciju na deset dana”, ponovio je dr Gojković mere koje su nedavno usvojene na predlog Kriznog štaba.

“Od ponedeljka će biti moguće da ustanove kulture, a to su pozorišta, galerije, muzeji rade do 20.00 ili 21.00, pošto se prema svim rezultatima koje smo imali, retko je dolazilo da tu dođe do širenja zaraze. Problem ostaju zaposleni u tim ustanovima, pa će za glumce i druge koji na sceni ne mogu da nose maske važiti posebni kovid protokoli i redovno testiranje, da ne bi došlo da zaražavanja zaposlenih. Verovatnoća da će doći do širenja infekcije među publikom je izuzetno mali”, dodao je dr Gojković.

On je dodao da su antigenski testovi “namenjeni isključivo za privatne zdravstvene ustanove, ne za građane”.

“To nije registrovano za tu svrhu i može da dođe do nepravilnog korišćenja. Molim još jednom građane da to ne uzimaju. Prilikom nestručnog uzorkovanja može da se uzme materijal kako ne treba da se uzme, a može da se samopovredi taj koji uzima uzorak”, rekao je dr Gojković.

Dr Gojković je najavio da bi prvi kontigent Pfizerove vakcine trebalo da stigne u Srbiju sledeće nedelje.

“Pfizerova fakcina je dobila dozvola za uvoz. Postoji još samo kratak deo u celoj proceduri, a to je da se vakcina analizira u nacionalnoj laboratoriji”, rekao je dr Gojković i dodao da zvanično vakcina još nije “dobila dozvolu za upotrebu, ali da je to pitanje dana”.

“Dokumentacija je u redu, sad još treba da se uradi analiza uzorka. U prvom kontigentu nam stiže 5.000 doza i prioritet su lica u staračkim domovima. Tokom prvog kvartala stiže još 350.000 vakcina. Ogroman je posao dopremiti vakcine, smestiti ih, skladištiti, čuvati. To je izuzetno komplikovan proces, ali mi ćemo to uraditi…”, rekao je dr Gojković.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500