Dr Gojković: “Našu aplikaciju za koronu razvija IT grupa u okviru kriznog štaba…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

“Veliki broj naših pacijenata koji je preminuo su imali višak kilograma, odnosno gojaznost i šećernu bolest”, rekao je dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa.

On je najavio da će biti pokrenuta inicijativa da se građani više preorjentišu na fizičku aktivnost, kao što su to uradile neke druge zemlje, kao što je Velika Britanija.

“Gojaznost se može svrstati u dijagnozu. Radili smo na programskim aktivnostima u vezi sa usvajanjem zdravih stilova života da edukujemo mlade i starije, te kako da se prilagodi ishrana savremenom dobu. Naravno da ćemo i na dalje raditi na tome, upravo smo pričali da se u to uključe i prosveta i sportska udruženja, te da se na jedan ozbiljan način sugeriše koliko je to bitno i važno”, naglasio je Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojović kaže da traganje za kontaktima zaraženih, poput aplikacije koja upozorava ukoliko se nađete u blizini zaraženog, veliki broj zemalja je već uradio aplikaciju, neki su pustili u probni rad, a neke zemlje čekaju.

“Mi u okviru Kriznog štaba imamo IT grupu koja radi na unapređenju softvera, ali i na razvoju aplikacije, tako da će uskoro naša šira javnost biti obaveštena o tome. Te aplikacije rade u zemljama Istočne Azije i pokazale su se kao veoma dobre, naročito što te zemlje imaju više iskustva sa koronom”, rekao je Gojković.

Gojković je objasnio i razliku između članova kriznog štaba-izabranih i angažovanih.

“Na početku krize je formiran medicinski krizni štab i krizni štab vezan za ekonomiju. U formalnom smislu to je radno telo vlade koje može da angažuje različita stručna lica koja će pomoći za ostvarivanje zadataka koji se nameću. Ovo što je izašlo u medijima to su izabrani članovi Kriznog štaba, ali postoji i veliki broj angažovanih članova Kriznog štaba ne samo medicinske struke, već i onih koji se bave socijalnom problematikom, naučnim radom i to je jedan respaktibilan broj stručnih ljudi koji pomažu radu kriznog štaba”, rekao je Gojković povodom medijskih izveštaja o angažovanim i izabranim članovima kriznog štaba.

1 KOMENTAR

  1. Isti oni IT stručnajci koji su unosili podatke posebno za vladu , a posebno za javnost.

Comments are closed.