Dr Gnjatović o imunitetu, testiranju i vakcinaciji protiv korone: “Antitela nisu jedini odbrambeni mehanizam, bitan je i ćelijski odgovor…”

1
Printscreen/YouTube/Nova S

(Beta) – Istraživač Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović izjavila je da nije neophodno da pojedinci testovima na antitela prate svoj imunitet na koronavirus, već da za to postoje nacionalne studije i druge metode na osnovu kojih će se tumačiti rezultati razvoja antitela nakon vakcinacije.

U rubrici “Intervju na mreži” lista Danas, Gnjatović je podsetila da je taj beogradski institut razvio test za serološko testiranje građana, a od maja prošle godine ima i testove na antitela u primeni.

“Svaki serološki test ima neku vrednost, ali ono što građane buni su različiti rezultati. To je zato jer različite laboratorije imaju različite referentne vrednosti, i ne treba porediti rezultate testova”, rekla je ona.

Gnjatović je istakla da građani ne treba da brinu zbog vakcina i dodala da antitela nisu jedini odbrambeni mehanizam.

“Tu je ćelijski odgovor, koji je isto bitan. Kod starije populacije to sporije deluje a kod onih koji nisu imali odgovor, ispituje se mogućnost i treće doze. Još uvek se ne znaju tačne korelacije između nivoa antitela i reinfekcija”, dodala je ona.

Naglasila je da su antitela bitna, ali da nisu jedini koji učestvuju u odbrani na zarazu i da je zato testiranje na antitela nekada korisno, ali da se ne preporučuje da bude masovno.

1 KOMENTAR

  1. Naravno, ali objasni to kolegama, da postoji celijski odgovor, antigen, odbrambeni razni mehanizmi koje ne mogu biti pokazatelji u analizama, jednostavno se neda organizam

Comments are closed.