Dr Gligić: Maska ne sme da se stavlja kada se jednom skine, virus tada bez kapljica ima otvoren put do nas…

0
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Od utorka je u Beogradu obavezno nošenje maski u javnom prevozu i zatvorenim prostorima, a od početka sledeće nedelje najavljeno je i kažnjavanje za one građane koji se ne budu pridražavali te mere za sprečavanje daljeg širenja koronavirusa.

Virolog Ana Gligić objasnila je da kada se jednom skine masku, ne sme se ponovo stavljat.

“Opasno je raditi to po samoj logici stvari. Ukoliko se to uradi, virus bez kapljica ima otvoren put do nas. Ne sme se maska dva puta uzeti bez sterilizacije, iskuvavanja ili peglanja”, rekla je doktorka Gligić za Ženu.

Ona napominje da se pre upotrebe maski moraju prati ruke.

“Maske su propusne za virus jer su njegove čestice mnogo manje od čestica materijala od kojeg je izrađena maska koja nas zapravo štiti od kapljičnog prenosa virusa, odnosno kašljanja ili kijanja”, rekla je Gligić.

Govoreći o koronavirusu, ona kaže da je on jedinstven virus, da se ni sa čim sličnim nije srela, a njegovo ponašanje opisuje kao neobično.

Napominje da “virus ima afinitet prema respiratornim organima, ali da, kada je organizam slab, može da napadne i bubrege i slezinu, ali i testise, kako su pokazali novi slučajevi” i da time izazove opštu bolest organizma.