Dr Gligić: “Da se svi ljubimo i pljujemo jedni na druge ne bi bilo ovako, čudno da je broj zaraženih i umrlih toliko veliki…”

1
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Dr Ana Gligić kaže za TV Prvu da je epidemiološku situaciju trebalo upoznati, ali da je njoj lično bilo čudno da je broj zaraženih i umrlih toliko veliki.

“Najvažnije je bilo saznati način prenošenja, jer se u startu govorilo da je to kapljično. Za mene je bilo čudno da je 1000 slučajeva dnevno i rekla sam – da se svi ljubimo i pljujemo jedni na druge ne bi bilo ovako”, kaže dr Ana Gligić koja je pre 50-ak godina zaustavila “variolu veru“, preneo je B92.

Trebalo je, prema njenim rečima, upoznati epidemiološku situaciju, a zatim krenuti na ispitivanje virusa.

Dodaje i da se virus prenosi vazduhom.

“Virus je ostao isti. To nije neki drugi virus, ali su se na njemu dogodile neke promene. On je prelaskom na čoveka došao na neprirodnu podlogu. Počeo je da slabi jer se nalazi gde mu nije prirodno. Tako se prave i žive vakcine”, objašnjava.

Mora se paziti još, ali virus je ušao u slepu ulicu i epidemija mora da se završi, kaže ona.

Na pitanje šta će nam vakcina ako virus mora da nestane, dr Gligić navodi da virus pravi ogromne štete.

“Dok ne dođe do toga, on napravi ogromne materijalne i ekonomske štete”.

Ona smatra da nećemo imati drugi talas, jer će oslabiti, a merama će biti iskorenjen.

“Ako se pojavi u zimskom periodu, biće veći broj slučajeva, ali ne ovako”, kaže dr Gligić.

1 KOMENTAR

  1. Postovanje i veliki respekt!Veliki strucnjak i veliki covek.Sa velikim postovanjem svaku njenu rec shvatite ona je kompetentna za viruse i ima ogromno iskustvo!Sve najbolje kolegice Gligic!

Comments are closed.