Dr Fauči kritikuje Trampa i hvali Bajdena: “Nismo mogli da budemo u goroj situaciji…”

0
Foto: Profimedia

Epidemiolog dr Entoni Fauči, vodeći čovek u američkom odgovoru na pandemiju koronavirusa i, posledično, savetnik Donalda Trampa, kritikovao je strategiju Trampove administracije u upravljanju drugim talasom COVID-19.

Bela kuća je optužila dr Faučija da tim tvrdnjama želi da oslabi predsedničkog kandidata republikanaca uoči samih izbora 3. novembra.

Dr Fauči, koji je dugo bio predsednikov glavni savetnik za odrbanu od pandemije, ocenio je u razgovoru za Vašington post da Sjedinjene Američke Države nisu mogle da se nađu u “u gorem položaju” u vreme kada naglo raste broj zaraženih koronavirusom.

“Definitivno ćemo imati problema. Situacija je daleko od dobre”, upozorio je dr Fauči, a prenosi Jutarnji list.

On je istakao da Donald Tramp više ne prihvata njegove preporuke i sada radije sarađuje s dr Skotom Atlasom koji zagovara koncept opšteg otvaranja, umesto pooštravanja preventivnih mera.

“Odjednom nisu više hteli da slušaju našu poruku jer nije odgovarala onome što su nameravali da učine”, rekao je dr Fauči, koji je istakao da već nedeljma nije razgovarao sa aktuelnim predsednikom.

On je rekao da vidi jasnu razliku između pristupa Bele kuće i demokratskog kandidata Džoa Bajdena koji “ozbiljno shvata (pandemiju) s gledišta javnog zdravlja”.

Portparol Bele kuće ocenio je Faučijeve izjave “neprihvatljivim”.

Kako je rekao, dr Fauči “krši sve običaje (…) odlučivši tri dana pre izbora da se bavi politikom”.

SAD su u petak zabeležile rekordan broj novozaraženih koronavirusom u jednom danu, sa više od 94.000 inficiranih i gotovo 1.000 preminuih u tom danu.