Američki stručnjak za infektivne bolesti i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa Entoni Fauci izjavio je da aktuelna situacija sa kovidom-19 u SAD „ozbiljna“ i da se nešto odmah mora preduzeti, prenosi Glas Amerike.

Fauci je rekao da su SAD i dalje „duboko u prvom talasu pandemije“ i da broj obolelih nikada nije bio dovoljno nizak kao što je planirano.

On je uporedio aktuelnu situaciju sa onim što se dešava u Evropi, gde se broj obolelih povećao posle otvaranja, ali se otvaranje desilo tek pošto je broj obolelih dovoljno opao i vrh zaraze prošao.

„Mi nikada nismo dovoljno spustili broj obolelih i sada on ponovo raste. Situacije je ozbiljna i treba odmah nešto preduzeti“, rekao je Fauci, navodi Rojters.

Broj obolelih širom SAD konstatno raste i skoro je duplo veći nego pre mesec dana.

U 40 od 50 američkih saveznih država broj obolelih raste, a bolnički kapaciteti se polako popunjavaju. 

Tri velika američka medicinska udruženja – Američka medicinska asocijacija, Udruženje medicinskih sestara i Udruženje bolnica – apelovala su u pismu javnosti na Amerikance da nose maske, drže distancu i peru ruke.

Udruženja su pandemiju nazvala „najgorom krizom javnog zdravlja poslednjih decenija“ i ocenila da se pre vremena odustalo od preventivnih mera.

Šef Trampovog kabineta Mark Medouz rekao je za Foks njuz da je administracija ostavila guvernerima i lokalnim vlastima da odluče koje će mere preduzeti.

„Nošenje maski zavisi od mesta do mesta, ali ne postoji naređenje na nivou cele zemlje“, rekao je Medouz.

Na Floridi, jednoj od država gde se proteklih dana beležilo i do 10 hiljada obolelih dnevno, restoranima i teretanama je ponovo naređeno zatvaranje. Plaže su bile zatvorene tokom proteklog prazničkog vikenda, ali se ponovo otvaraju u utorak, piše VOA.

Guverner Zapadne Virdžinije, u kojoj se na dnevnom nivou registruje 30 odsto više obolelih, naredio je svima starijim od devet godina da nose maske u zatvorenim prostorima.

U SAD je od kovida-19 umrlo više od 130 hiljada ljudi, a zaraženo je više od 2,9 miliona.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.