Dr Delić o koronavirusu: “Insistiranjem na ličnoj odgovornosti pojedinca, država se izvlači iz problema koji je zajednički…”

1
Foto: Profimedia

Ne postoje trenutno dokazi da je virus oslabio, a da bi se tako nešto tvrdilo, potrebno je da postoji utemeljenje u ozbiljnoj studiji, rekao je za Danas infektolog Dragan Delić i dodao da takva studija, koliko je njemu poznato, ne postoji.

“Ne isključujem takvu mogućnost, ali to gledam sa rezervom”, naglasio je on.

Upitan da prokomentariše česte izjave članova Kriznog štaba da većinu zaraženih trenutno čine asimptomatski slučajevi ili pacijenti sa blagom kliničkom slikom, Delić je odgovorio da javnost ne zna kakva je struktura obolelih, što bitno utiče na to kako će se virus ponašati.

“Ako se radi uglavnom o mladim ljudima, onda je očekivano da oni imaju blagu kliničku sliku. Međutim, koliko je starijih među onima koji su označeni kao lakši slučajevi”, dodao je on.

Na pitanje kako vidi trenutnu situaciju u Srbiji, on je ocenio da se preko noći promenila politika suzbijanja širenja koronavirusa pa smo od veoma restriktivnih mera stigli gotovo do “švedskog pristupa”.

“Trenutno se sve svodi na preporuke i poruku da je odgovornost na pojedincu. Međutim, nije pojedinac već država odlučila da dozvoli da se igra fudbalska utakmica pred publikom. I ne odlučuje pojedinac već država kakvi će biti kriterijumi za testiranje i da li će se zaraženi tražiti samo među bolesnima ili šire. Ovakvim pristupom, insistiranjem na ličnoj odgovornosti pojedinca, država se izvlači iz problema koji je zajednički”, konstatovao je Delić.

Podseća da je u trenutnoj situaciji potrebno i delanje pojedinaca, ali i države, Kriznog štaba i celog zdravstvenog sistema.

“U suprotnom, šta će nam uopšte ove poslednje tri instance”, navodi Delić.

On je ukazao i da su prethodnih nekoliko meseci obeležili veliki obrti.

“U početku smo imali neozbiljne konferencije za štampu, pa smo uveli policijski sat i na taj način sprečili da dođe do eksplozije broja zaraženih i ugrožavanja najranjivijih grupa. Ta druga faza je bila iznuđena, ali primerena mera u datim okolnostima jer mi smo za epidemiju bili nepripremljeni. Pred kraj tih strogih mera u jednom trenutku smo imali ispod jedan odsto zaraženih i bili smo u mirnoj fazi. Tada je trebalo početi sa postepenim ukidanjem mera po uzoru na Sloveniju, Slovačku, Austriju i Hrvatsku, koje su polako uvodile a potom i ukidali mere”, zaključio je nfektolog Delić.

1 KOMENTAR

  1. Doktor je u pravu. Od početka je vođena pogrešna politika sa dizanjem prašine (“jurnjava” po svetu za aspiratorima). Posle su sve vodile političke odluke uz konratiktohe izjave lekara. I na kraju su skinute sve emre (zbog izbora?) što čini da sada imamo oko 100 movozaraženih dnevno. Vlada i, naročito, ministars zdravlja su odgovorni za neuspešnu odbranu od virusa.

Comments are closed.