Dr Delić: “Nema drugog izlaza osim obavezne vakcinacije. Nepovoljno je što je dva meseca pred izbore…”

0
Fotografija: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Infektolog dr Dragan Delić izjavio je da koronavirus radi ono što njemu odgovara, i da je sve što se dosad desilo u pandemiji bilo predvidljivo, i da u virusu nema nepoznatih, ali ih ima u nama. Kraj pandemije ne vidi bez većeg obuhvata vakcinacije u celom svetu, a za Srbiju konkretno predlaže obaveznu imunizaciju, koja je, po njegovim rečima, bolno rešenje, ali jedini izlaz u ovom trenutku.

Delić je u primetio da se „sve vreme čudimo virusu, ali da on radi ono što njemu odgovara“.

„Sve što se desilo kad su pitanju dominatni sojevi, sve je bilo predvidljivo“, istakao je Delić i objasnio da virus hoće da bude što više u asimptomatskoj formi, da se lakše prenosi, da skrati inkubaciju, i da daje lakše kliničke slike, a ne visoku smrtnost, jer virusu ne odgovara da nema domaćina.

“Mi mu stvaramo vreme i prostor da se tako nešto desi. Mi ne radimo gotovo ništa protiv virusa i u našu korist, sve što radimo radimo za virus. Nepoznatih nema u virusu, ima u nama”, upozorio je Delić govoreći na N1.

Pandemiji ne vidi kraj dokle god je u 86 zemalja sveta obuhvat vakcinacije ispod 40 odsto što, kako je istakao, razvoj mutantnih formi koje će kad tad doći u Evropu i Severnu Ameriku.

Osvrćući se na ukidanje epidemijskih mera u pojedinim zapadnoevropskim državama, poput Danske, Delić je rekao da je drugačije kada imate 90 odsto imunizovanih stanovnika od toga kada je stopa vakcinacije ispod 50 odsto, kao što je danas u Srbiji.

Delić je podsetio da zakon omogućava obaveznu vakcinaciju stanovništva u vanrednoj situaciji, i da ministar zdravlja može donetu takvu odluku na predlog Republičke stručne komisije za zarazne bolesti i Instituta “Batut”

“Moramo ići na bolna rešenja. Obavezna vakcinacija je bolno rešenje, ali nema drugog izlaza. Nepovoljnost je to što je dva meseca pred izbore”, istakao je Delić.