Dr Čekanac: Srbija neće stići da odjavi epidemiju tokom leta, ako ovako nastavimo…

0
Foto: Printscreen Youtube

Profesor doktor Radovan Čekanac kaže da nije izvesno da će Srbija moći da proglasi kraj epidemije koronavirusa tokom leta.

Dr Čekanac nalazi na čelu Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Kraljevu.

“Ako ovako nastavimo, uz pridržavanje pravila da 28 dana ne bude registrovan nijedan slučaj oboljevanja, nećemo ni stići da odjavimo epidemiju koronavirusa u toku leta”, navodi Čekanac za “Novosti”, prenosi B92.

Kako je rekao, brojke od 70 i 80 novoobolelih na dnevnom nivou zabrinjavaju, a povratak mera trebalo bi da se uvede u mestima gde je najkritičnije.

On dodaje da u mestima sa najvećim brojem registrovanih slučajeva oboljevanja treba uvesti rigoroznije mere, ali da to ne treba da se desi na republičkom nivou. U Kraljevu, tako, već 20 dana nije zabeležen slučaj oboljevanja od virusa COVID-19, tako da je bespotrebno vraćati mere u ovom gradu.

“Proteklih šest dana broj novoregistrovanih slučajeva koronavirusa u Srbiji se ne smiruje, pa je u poslednja 24 sata otkriven još 71 slučaj, što predstavlja 1,44 posto zaraženih u odnosu na broj testiranih. Iz republičkog kriznog štaba poručuju da broj novih slučajeva poslednjih dana odražava okupljanja i kontakte jer su sa popuštanjem mera počela ponovo i okupljanja i druženja, a kao najčešći način prenošenja infekcije navode proslave”, kaže dr Čekanac.

On je naveo da je virus i posle šest meseci nepredvidljiv te da je teško prognozirati šta će se dešavati u budućem periodu.

Doktor Čekanac ukazuje da trenutno zatvoreni kolektivi predstavljaju glavnu opasnost, pa tu možda treba biti restriktivniji. Dodaje i da je daleko manja opasnost na otvorenom, iako je normalno da i tu dolazi do prenošenja virusa. U svakom slučaju, ono što je najbitnije za naše najstarije sugrađane je da oni i dalje obavezno nose maske i da budu daleko oprezniji nego oni mlađi, kaže on.

Kako je naglasio, tokom fudbalske utakmice između Partizana i Crvene zvezde nije poštovana razdaljina, što je kako kaže, bilo očekivano.

“Vratile su se svadbe i ostale proslave pa je sve prepušteno ličnoj savesti”, navodi Čekanac u intervjuu za “Novosti”.

“Gajim nadu da i sa ovim virusom može da se dogodi da nestane, ali to je samo jedna od varijanti”, rekao je dr Čekanac.