Dr Ana Govedarica, direktor Roche za Srbiju i Crnu Goru: Menjaju se obrasci lečenja, moramo primeniti inovacije

  0
  Foto: Promo

  Uprkos tome što medicina napreduje koracima od sedam milja, inovacije se, iz više razloga, nedovoljno primenjuju u praksi. Svaki dan bez efikasne terapije za mnoge pacijente pitanje je života ili smrti. Zato je jasno da su i razmere štete koju je načinila pandemija COVID-19 mnogo veće od direktnih posledica. Njihov obim znaćemo tek kada na kraju pandemije podvučemo crtu. Ipak, ova kriza donela je i neke pozitivne stvari koje treba što bolje iskoristiti i tako ublažiti nastale posledice, kaže dr Ana Govedarica, direktor Roche za Srbiju i Crnu Goru i predsednik Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia.

  Gotovo dve godine ceo svet se bori sa pandemijom COVID-19. Šta će po vama biti najozbiljnije posledice?

  Izgubljeni životi i narušeno zdravlje onih koji su preležali COVID-19. Ozbiljne posledice biće i za pacijente sa najtežim bolestima, koji zbog prepunih bolnica i prezauzetih lekara nisu adekvatno medicinski zbrinuti. Kod mnogih pacijenta nije bilo moguće otkriti bolest na vreme, a znamo da su šanse za izlečenje uvek veće u ranim fazama, dok bolest ne uzme zamah. Mnogo vremena izgubljeno je u borbi s koronom. Sada je važno da na najbolji mogući način planiramo efikasno savladavanje posledica pandemije.

  Može li se dalje brzim tempom, ako su i zdravstveni sistemi i čitave države iscrpljene borbom protiv COVID-a?

  Ne samo da može, nego i mora. Kriza izazvana pandemijom COVID-19 nam je pokazala koliko su istraživanje i inovacije važne u medicini, jer smo upravo zahvaljujući njima uspeli da se nosimo sa krizom. Izazovi koje je korona postavila pred nas samo su ubrzali upotrebu inovacija: brže smo počeli da se oslanjamo na digitalne platforme, velike baze podataka. Svedoci smo, do sada, nezabeleženog obima razmene znanja i informacija, što je dovelo do toga da brže pronalazimo načine da izlečimo ljude i pobedimo bolest, ili je makar držimo pod kontrolom.

  Sinergija naših saznanja o medicini u sprezi sa digitalnim platformama predstavlja istorijsku prekretnicu u lečenju. U saradnji sa institucijama širom sveta Roche se trudi da pruži dostignuća iz oblasti molekularne dijagnostike i genomike, uz korišćenje sve veće baze medicinskih podataka, uvodi nove lekove i menja obrasce lečenja. Krajnji cilj je personalizovan pristup i prelazak na preciznu medicinu.

  Sada prirodu bolesti i njen uticaj na pacijenta razumemo na sasvim drugom nivou nego ranije, jer je dijagnostika doživela istorijski napredak. Do efikasne terapije stiže se mnogo brže nego pre, efekti lečenja su sve bolji, omogućen je izbor najbolje terapije za svakog pacijenta ponaosob. Od inovacija dobrobit imaju ne samo pacijenti koji žive kvalitetnije i duže, već i zdravstveni sistemi jer postaju efikasniji.

  Prati li Srbija korak u inovacijama u medicini?

  Pokazalo se da Srbija ima dobru podlogu na više nivoa. Pre svega edukovan i kvalitetan zdravstveni kadar, a zatim i visok nivo primene digitalizacije u zdravstvenom sistemu. Digitalizacija je uslov za primenu najnovijih dostignuća u lečenju, ali i šansa da relativno brzo dostignemo performanse najboljih svetskih zdravstvenih sistema. Sama digitalizacija traži i korenite promene sistema, pre svega u domenu integracije podataka. To je preduslov za uvođenje novih modela saradnje između svih činilaca zdravstvenog sistema – pacijenata, zdravstvenih ustanova, donosilaca odluka i kompanija. Koliko su promene u medicini korenite pokazuje i transformacija kompanije Roche koja je od tradicionalne farmaceutske kompanije prerasla u nešto mnogo sveobuhvatnije – u pravog partnera zdravstvenih sistema širom sveta. Proizvodnja lekova sada je samo deo aktivnosti kompanije. Veliki resursi uloženi su u istraživanje, u razvoj napredne dijagnostike, digitalnih platformi i medicinskih sredstava koja su oslonjena na njih.

  Pre početka pandemije, Srbija je napravila veliki korak u poboljšanju liste inovativnih lekova. I pored toga, epidemijski uslovi znatno su usporili unapređivanje dostupnosti inovativnih terapija. Ono što očekujemo da se dogodi u narednih nekoliko meseci je najveće proširenje Liste inovativnim lekovima koje smo imali u poslednjih nekoliko godina, budući da je RFZO obezbedio rekordnih 5,8 milijardi dinara za nove inovativne terapije.

  Roche ove godine slavi veliki jubilej – 125 godina postojanja. Kojim se putem razvijala kompanija sve ove godine?

  Roche je kompanija u porodičnom vlasništvu osnovana u vreme kada je industrijska revolucija menjala Evropu. U 28. godini života, Fric Hofman u Švajcarskoj je pokrenuo kompaniju sa vizijom da bi organizovana i industrijalizovana proizvodnja lekova unapredila borbu protiv bolesti. I bio je u pravu. Od samog početka pa do danas Roche je bio nosilac razvoja farmacije i medicine uopšte i gotovo čitavu svoju istoriju bio je vodeća svetska kompanija po pitanju inovacija u medicini.

  Mi zaposleni u kompaniji Roche u Srbiji i Crnoj Gori, nastojimo da našim pacijentima obezbedimo dostupnost svih ovih inovativnih rešenja, kako za dijagnostiku, tako i za lečenje.