DPS najavio moguću novu inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi Crne Gore

0
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

(Beta) – Potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković saopštio je večeras da bi opozicija mogla početkom januara da podnese inicijativu za smenu vlade i odbacio ocene da je uslov za formiranje manjinske vlade da se Milo Đukanović povuče sa mesta predsednika DPS-a.

“Ukoliko najavljeni zahtev Demokratskog fronta (DF) da se skrati mandat Skupštini i organizuju novi izbori bude još jedan politički blef, Demokratska partija socijalista će odmah pokrenuti novu inicijativu za smenu Vlade”, rekao je Vuković.

Komentarišući kao eventualni uslov za formiranje manjinske Vlade povlačenje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića sa mesta lidera stranke i obećanje da se neće kandidovati na narednim predsedničkim izborima, Vuković navodi da DPS neće dozvoliti da bilo ko uređuje odnose “unutar njihove kuće”.

“To je stvar političke (ne)kulture i to nećemo dozvoliti. Nepodeljeno je mišljenje da je Đukanović najbolje rešenje za DPS. Srećna je okolnost što je on bio tu gde jeste proteklih godina, jer sumnjam da bi bilo ko drugi imao autoriteta da nas održi na okupu”, ocenio je Vuković.

Kaže da mu nije poznato da postoje snage koje žele da se Đukanović povuče sa čela DPS-a.

“Crnogorci su vrlo ambiciozni i svako misli da bi mogao da bude predsjednik Vlade ili države, o partiji da ne govorim. Ali ponavljam, to je ozbiljna politička organizacija gde se poštuju pravila i zna se red”, kazao je Vuković.

U medijima se sve više govori o fomiranju manjinske vlade koju bi činio Građansko pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP) i manjinske stranke a koju bi podržao DPS. URA, SNP i manjinske stranke su pre dva dana potpisale su Memorandum o sardanji što se u delu vladajuće koalicije ocenjuje kao uvod u formiranje manjinske vlade.

SNP je deo koalicije koju je sadašnji premijer Zdravko Krivokapić predvodio na izborima 30. avgusta 2020. godine, na kojima je DPS Mila Đukanovića izgubila vlast posle 30 godina. Manjinske stranke nisu deo kabineta Krivokapića.

Crnogorska opozicija povukla je u ponedeljak inicijativu o glasanju o nepovernju Vladi Crne Gore, uoči sednice Skupštine na kojoj je trebalo da se razmotri predlog 40 od 81 poslanika.

“Imajući u vidu najavu Demokratskog fronta (DF) da će podneti inicijativu za skraćenje mandata Skupštine, saopštenu 11. decembra, a nakon što je ujedinjena opozicija pokrenula proceduru izglasavanja nepoverenja Vladi, smatramo da, bez odlaganja, treba otpočeti razgovore o formiranju nove skupštinske većine”, navodi se u zajedničkom saopštenju opozicije.

Lideri vladajućeg DF-a saopštili su da traže da se organizuju novi izbori.

Jedan od lidera DF-a i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je kazao da će kolegama iz parlamentarne većine i “autentičnim predstavnicima nacionalnih manjina” predložiti da “vrate mandat” građanima, da ponovo biraju svoje predstavnike.

Oni međutim do sada nisu objasnili na koji način misle da se realizuje ta procedura kao i da li će podneti zahtev za skraćenje mandata parlamenta, o čemu se spekuliše u javnosti.