Nemačka uvodi nove, drastične mere kojim ograničava javni život u zemlji. Slobodno kretanje nije ograničeno nikome, ali će policija kontrolisati poštovanje donesenih mera.

Kancelarka Angela Merkel sinoć je u Berlinu na konferenciji za štampu objasnila odluke koje su prethodno dogovorene s premijerima saveznih država i čiji je cilj da uspore „proces infekcije“. 

Situacija zahteva drastične mere u javnom životu, rekla je ona.

„Ovo su mere kakvih nikada nije bilo u našoj zemlji.“

Nije ograničeno kretanje, ali su brojne druge stvari zabranjene ili privremeno zaustavljene.

„U javnom prostoru dozvoljeno kretati se iz bilo kog razloga, ali samo pojedinačno, sa članovima porodice iz istog domaćinstva, ili sa jednom osobom sa kojom se živi (iako ne postoji porodična veza). Dozvoljena šetnja, džoging, vožnja bicikla“, prenosi DW.

Cilj je da se smanje socijalni kontakti. Međutim, treba održavati ekonomski život, snabdevanje energijom i medicinsku negu. Takođe, radi se o tome da se ne preoptereti zdravstveni sistem. Evo o kojim merama se radi.

Slobodno vreme: Kafići, klubovi, diskoteke i pabovi moraju se zatvoriti. Isto tako pozorišta, opere, koncertne dvorane i muzeji. To se odnosi i na sajmove, izložbe, bioskope, zoološke vrtove, kockarnice, kladionice i bordele. Igrališta za decu će takođe biti zatvorena.

Restorani i hoteli: Restorani svake vrste smeju da budu otvoreni najranije od 6 časova, a zatvoreni najkasnije do 18. Menze, restorani i hoteli trebalo bi da smanje rizik od širenja virusa, na primer – pomoću pravila o udaljenosti stolova, ograničenja broja posetilaca ili higijenskih mera. Bavarska i Berlin zahtevaju u restoranima udaljenost od metar i po, a u Severnoj Rajni Vestafliji čak dva metra. U Bavarskoj važi sledeće: restorani mogu ostati otvoreni samo do 15 časova i ne smeju imati više od 30 gostiju istovremeno.

Zdravstvene ustanove: Sve zdravstvene ustanove ostaju otvorene, uzimajući u obzir veće higijenske potrebe.

Sportski objekti: Rad u svim javnim i privatnim sportskim objektima, bazenima, teretanama i sličnim objektima biće obustavljen.

Obrazovanje i putovanja: Zabranjuju se sastanci u klubovima i drugim sportskim i objektima za zabavu. Pored toga obustavljaju se ponude u centrima za obrazovanje odraslih, muzičkim školama i drugim javnim i privatnim obrazovnim ustanovama. Do daljnjeg nema više turističkih putovanja unutar Nemačke niti i inostranstvo. Ukinuta su sva putovanja autobusom.

Zanati: Majstori i zanatlije mogu da nastave sa svojim poslom.

Radnje: Zatvaraju se radnje sa specijalnom robom (odeća, obuća…) i takvi prodajni centri. Ne zatvaraju se radnje sa potrepštinama za svakodnevnu upotrebu. Tu se ubraja: prodavnice prehrambenih proizvoda, nedeljne pijace, usluge preuzimanja i dostave hrane, paketa, pisama; prodavnice pića, apoteke, drogerije, benzinske stanice, banke i štedionice, pošta, frizerski saloni, hemijske čistionice, praonice veša, prodavnice novina, radnje sa građevinarskim proizvodima, baštenskim biljkama i prodavnice sa stvarima i hranom za kućne ljubimce i veleprodaja. Za sve te radnje se ukida zabrana rada nedeljom do daljeg. Uvode se posebne higijenske mere te kontrola pristupa prodavnicama radi izbegavanje redova.

Religija: Više nisu moguće službe u crkvama, džamijama, sinagogama i drugim verskim zajednicama.

Ograničenje poseta: U bolnicama, preventivnim i rehabilitacionim ustanovama i staračkim domovima su posete veoma ograničene. Ustanove mogu – na primer – da dozvole posete jedan sat dnevno, ali ne za decu mlađu od 16 godina i ne za posetioce sa respiratornim infekcijama. Generalna zabrana se odnosi na ljude koji su u poslednjih 14 dana bili u rizičnim područjima u inostranstvu ili unutar Nemačke. 

Kazne: Oni koji ne poštuju pravila karantina suočavaju se sa novčanom kaznom i do 25.000 evra – na primer u slučaju da se ode u posetu u starački dom 14 dana nakon putovanja u rizično područje. U suštini važi: ko namerno inficira druge ljude može biti tretirano kao fizička povreda.

„U ekstremnim slučajevima, dve do pet godina zatvora“, izjavio je senator unutrašnjih poslova Berlina Andreas Gajzel.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.